Снимка: архив, Reuters
fallback

Халед Асаад виждаше приемствеността между сирийската арабска култура и тази на многото народи, които са населявали в течение на 2000 години Палмира - уникален археологически резерват, за който той се грижеше от близо половин век. Месец преди "Ислямска държава" да нахлуе в оазисния град през май, археологът описа във Facebook пролетните ритуали, които биха се изпълнили в града на колонадите по време на гръко-римската епоха. Тези ритуали "перфектно си пасват" с предислямските арабски ритуали, писа той.

Не всички имаха такава широта на възгледите както 81-годишния очилат експерт, пише сп. "Икономист". След като джихадистите нахлуха в Палмира, арестуваха Асаад.

Oще по темата

На 18 август те провесиха обезглавеното му тяло, полагайки главата и очилата под краката му, пред малкия музей, където той бе прекарал голяма част от живота си, пишейки научни трудове и работейки с експертни екипи от Германия и Франция. На бележка, оставена до тялото му, неговите убийци посочиха и причините - че се е грижел за "идолите" от археологическия обект, че е участвал в "богохулни" конференции, посещавал е Иран и е имал връзки с генералите от сирийския режим.

Асаад от години работеше за правителствената служба за древните паметници. Някои твърдят, че е бил заклет поддръжник на сирийския президент Башар Асад. Но изглежда има и друга, не по-малко вероятна причина за убийството му - отказът да разкрие местонахождението на скъпоценни археологически находки, все още заровени под земята в неразкопани гробници, макар да е бил подложен на мъчения.

Палмира е процъфтявала като междинен пункт на керваните по прочутия търговски Път на коприната. Там има остатъци от храмове за почитане на божества отпреди ерата на християнството, а по-късно и на исляма, както и гробници и руини от цитадела.

ИД унищожи големи части от Хатра и Нимруд - древни асирийски градове в Ирак, но засега е известно, че в Палмира е унищожила само една статуя - лъв, изобразяващ богинята Алат, която се намираше край входа на музея. По подобен начин, след като преобърнаха музея в Мосул през февруари, джихадистите от ИД не се похвалиха с унищожаването на най-ценните експонати.

Въпреки омразата си към античните паметници - ИД смята, че статуите и изображенията поощряват идолопоклонничеството, иконоборството може би не е главната й цел в Палмира. Някои признаци сочат, че тя намира антиките за по-ценни, когато ги продава, вместо да ги разрушава пред камерите за повече публичност. Продажбите им на контрабандисти, които често прекарват тези ценности през турската граница, вероятно пълнят пробойните в хазната на ИД, отворени от въздушните удари над нефтените кладенци под техен контрол. Опитите за пресичане на тази търговия се оказаха също толкова неефективни, както и усилията за прекратяване на убийствата и разрушенията в Сирия, независимо дали са извършвани от ИД или от режима.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 8 години

...и на башибозука Ердоган в Анкара.

5

Анонимен

преди 8 години

И всичко това под погледа на западните лицемери.

4

Анонимен

преди 8 години

Vie ne razbrahte li che Shtatite iskat cennostite im.a.A rabskiq svqt e mnogo bogat ne im e pritrqbval nikakav neft iskat nahodkite te sa po cenni

fallback