Западни дипломати вече започнаха да посещават Иран. Снимка: Reuters, aрхив
fallback

Бивши президенти под наблюдение, журналисти гният зад решетки, а от януари до юли 694 човека са обесени... в Иран, разказва английският вестник "Телеграф".

Иранският революционен фронт и министерството на разузнаването все още преследват врагове на режима – независимо дали са истински или измислени, въпреки че на власт е по-умереното правителство на Хасан Рохани.

Въпреки това реформаторите в Иран се надяват, че след като бе постигнато историческото споразумение по ядрената програма, най-тежките случаи на погазване на човешките права ще спрат.

Oще по темата

Засега обаче те виждат един парадокс: реформаторите от висшите ешелони на властта са под натиск, но пък обикновените хора имат повече свобода.

Някъде из Техеран, бившият министър-председател Мир-Хосеин Мусави и бившият говорител на парламента Мехди Каруби живеят под домашен арест. Има забрана за медиите да споменават името на двукратно избирания президент Мохамад Катами, който има забрана да напуска страната или въобще да се появява публично. В местните медии той е споменаван като ''лидера на реформистите'' или просто като ръководителя на държавата между 1997 и 2005.

Към друг бивш президент, Акбар Хашеми Рафсаняни е изпратено недвусмислено съобщение - неговият син и дъщеря се озоваха зад решетките.

Мохамад-Реза Катами, който също е реформатор, но през 2004 година му е забранено да се кандидатира повторно, коментира, че лидерите на по-умерените течения в страната са под натиск да не правят публични изявления.

Той смята, че на предстоящите през февруари 2016 година избори - Съветът на пазителите ще продължи да подлага на натиск лидери на по-либерално настроените политици.

Катами обаче смята, че ситуацията е значително по-добре за обикновените последователи на реформаторите. Те, както и социални активисти се радват на повече свобода, откакто Рохани наследи Махмуд Ахмадинеджад през 2013.

''След 8 години под управлението на Ахмадинеджад мисля, че хората вече имат шанс да дишат в по-свободна атмосфера. Младите хора, обикновените хора, журналистите, активистите, всички те имат по-голям шанс да правят всичко, което искат, но все пак трябва да спазват стриктни правила", казва Катами.

Все пак след споразумението за ядрената програма, има надежда, че стриктните правила ще бъдат смекчени.

''Трябва обаче да сме търпеливи, ние сме оптимисти, че с времето много неща ще се променят'', допълва бившият говорител на правителството. Всички тези промени обаче ще настъпят по-скоро, ако реформаторите спечелят по-голямо представителство в парламента. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

АНОНИМЕН

преди 8 години

До31;Приятелю,не моа та разбера ко искаш да ми обясниш??????

20

Анонимен

преди 8 години

До анонимен 30Според данни на организацията за Икономическо сътрудничество и развитие най-много жертви от автомобилни катастрофи на 100 хиляди жители дават в Гърция, САЩ и Полша.Според статистиката на американското Министерство на транспорта, през миналата година смъртта си на пътя са намерили общо 33 561 човека. Това е 11,49 човека на 100 хиляди, в България е 12,5 на 100 хиляди.*** е винаги ***.

19

анонимен

преди 8 години

Какво са 1 150 души на година при 300 милиона население,бе? Ами те у нас при катастрофи до края на годината ще умрат 1 150 души,а сме само 7 милиона......

fallback