Снимка: БТА
fallback

Общ преглед

Вторник вечерта, хиляди хора излязоха по улиците на Техеран - с ирански знамена и музика - тълпата, съставена основно от младежи, отпразнува историческото споразумение по иранския ядрен въпрос, пише ''Дойче Веле''.

С хиляди плакати и слогани те благодариха на президента Хасан Рухани и на външния министър на ислямската република Мохамед Джавад Зариф.

Oще по темата

Другаде пък се чуват възгласи ''Обама, Обама!''

На един плакат демонстрантите пишат: ''Рохани, Зариф, благодаря за отварянето на страната!''. И пак: ''Обама, Обама!'' и искане за задълбочаване на отношенията със САЩ.

В социалните мрежи пък се споделят клипове как младежи припяват ирански шансон, станал своеобразен химн на реформаторите на страната.

Надежди след споразумението

По улиците на Техеран хората споделят надеждите си, че споразумението ще доведе до по-близки взаимоотношения с останалия свят и либерализиране на икономиката. Доскоро страната беше подложена на тежки санкции от международната общност заради отказа им да допуснат международни наблюдатели до ядрените си съоръжения.

Иранският върховен лидер одобрява

В Иран с трепет очакваха реакцията на върховния водач Али Хаменей. За щастие, той се изказа ласкаво за споразумението. Аятолахът на Иран се е обърнал към президента с благодарност за себеотдайната работа по преговорите. Върховният лидер дори е поканил Рухани и министрите от кабинета му на вечеря.

Този жест е разтълкуван от наблюдателите в Техеран като одобрение на споразумението. Според иранската конституция, Хаменей има последната дума във всички стратегически важни въпроси, какъвто е този по ядрената програма на страната.

Реакциите по света

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер нареча споразумението "победа на дипломацията на кризите, конфликтите и насилието". Щайнмайер изрази надежда, че договорките ще имат и положителен ефект над войната в Сирия. Федералният министър на икономиката Зигмар Габриел пък още в неделя ще направи кратка визита в Техеран. Федералното правителство отдавна е изразило надежди, че германската икономика се надява на сделки с Иран за милиарди долари. Заявка за посещение в Иран е направил и френският външен министър.

В Израел - недоволни

В английското издание на  "'Дойче Веле"' пишат, че в Израел са недоволни от сделката. Нафтали Бенет, образователен министър на Израел, написа в Twittert, че датата 14 юли 2015 отбелязва раждането на ядрена суперсила. Подобна е реакцията и на републиканците в Америка. Опонентите на Обама твърдят, че той е изоставил собствените си цели и тези на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 8 години

Hmm da vnimavat irancite , sledvashtata stupka e donasiane na demokraciata vuv formata na raketi , negri i latinosi i drugi amerikanski selqnduri bez obrazovanie , izprateni po pustinite da ubivat hora v imeto na tova da otidat v kolej. Razbira se poslednoto e kraina mqrka , ako ne uspeqt da gi izmamqt , oberat i porobqt chrez ikonomicheski trikove , zaemi i t.n. Glei irakchanite kakuv vqtur gi *** i tam demokraciqta beshe dostavena uspeshno.

38

Анонимен

преди 8 години

Русия е във възход, чекайте я да се срине! Първа ще се срине тази империя, в която белите хора станат малцинство. Факторът IQ, шороши(-:

37

до 76

преди 8 години

До Анонимен: Ти май гледаш само БТВ. Ако се беше поразровил щеше да разбереш, че само преди седмица иранския президент беше на срещата на Брикс.

fallback