Снимка: архив, Reuters
fallback

Джихадистите от групировката Ислямска държава завзеха днес северната част на древния град Палмира в Централна Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Франс прес.

Сирийската държавна телевизия, от своя страна, предаде, че "армията се бие с терористични групи, проникнали в северните покрайнини на Палмира".

"Бойците от ИД превзеха цялата северна част на Тадмор (арабското име на Палмира), а войниците на режима избягаха от района, който заема една трета от града", каза директорът на СЦНЧП Рами Абдел Рахман.

Джихадистите продължиха да напредват, след като сутринта превзеха сградата на Държавна сигурност (сирийското разузнаване) и преградно съоръжение близо до учреждение, в което се намират гражданските регистри на жителите на Палмира.

Боец от Палмира, нарекъл се Мохамад Хасан ал Хомси, също съобщи за АФП, че войниците на режима са избягали след превземането на зданието на Държавна сигурност. Според него войниците се насочили към сградата на военното разузнаване в югозападната част на града близо до известен археологически обект.

Настъплението на джихадистите последва ожесточените сблъсъци от нощта край северните квартали на града, при които имаше минометен обстрел и артилерийска стрелба.

В събота ИД успя да завладее по-голямата част от северните райони на града, но 24 часа по-късно беше отблъсната.

На 13 май групировката предприе щурм към Палмира - стратегически важен град за джихадистите, тъй като им дава достъп до сирийската пустиня, съседна на иракската провинция Анбар, голяма част от която те вече контролират, припомня АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Панталеев

преди 8 години

Русия + ИД ВЕЧНА ВЛАСТ УРААААААААААААААААААААААААА

9

Анонимен

преди 8 години

Това е то американската демокрация, където стъпи американски ботуш, трева не никне 100 години

8

kon

преди 8 години

украйна две

fallback