Снимка: архив, Reuters
fallback

Съветът за сигурност на ООН осъди отвличането на християни в Сирия от групировката Ислямска държава и настоя за незабавното им освобождаване, съобщи Асошиейтед прес.

Точният брой на похитените засега не може да се установи, а съдбата им остава неизвестна.

По данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) Ислямска държава е отвлякла през последните няколко дни 220 християни от асирийски селища в Североизточна Сирия, включително 11 села близо до град Тел Тамр в провинция Хасака.

Според представител на Асирийската демократична организация (АДО) Ислямска държава е отвлякла около 300 души при нападения срещу 33 асирийски села, посочва Асошиейтед прес.

Асирийците са древен семитски народ, говорещ източен диалект на арамейския език. Според библейското предание те произхождат от Асур - втори син на Сим и внук на Ной. През 20 век асирийците са подложени на гонения и стават жертва на масови репресии от страна на турците и персите. В Сирия те населяват северните и централните райони. В Хасака са запазени най-древните асирийски църкви, две от които бяха подпалени преди няколко дни от Ислямска държава.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 9 години

До LE4Pederast!

21

спи6

преди 9 години

ТОВА СА СИНОВЕ НА САТАНАТА!

20

istinata

преди 9 години

Mi da i oblechem falshovo kojeno iake i da ia grimirame moje da stane bulgarka s tri deca

fallback