Снимка: архив, Reuters
fallback

Джихадистите от Ислямска държава са екзекутирали 150 цивилни в Западен Ирак, където ислямистката групировка води битка за град Ал Багдади, намиращ се недалеч от американска ВВС база, съобщиха местни служители, цитирани от ДПА.

Малала ал Убейди, шеф на местния общински съвет, каза, че жертвите са били предимно членове да племето албу убейд, което се бие на страната на правителствените сили срещу ИД. Според него масовото убийство е било извършено вчера, след като джихадистите са заловили хората ден по-рано.

До момента няма коментар по случая от централното правителство в Багдад. Главният иракски шиитски духовник Али ал Систани призова днес правителството да пробие блокадата на джихадистите около Ал Багдади и да предотврати трагедия сред местното население.

ИД контролира значителни територии в Западен и Северен Ирак. Иракските правителствени войски с подкрепата на кюрдските бойци и на въздушните атаки на предвожданата от САЩ антиджихадистка коалиция през последните месеци предприеха серия от успешни контраатаки с цел да изтласкат джихадистите от страната.

Американски военен служител, цитиран от ДПА, съобщи, че през април или май ще започне операция по връщането на град Мосул (втория по големина в страната), който в момента се владее от джихадистите. Операцията ще стане възможна обаче само ако дотогава бъдат готови иракските и кюрдските бойци, които се обучават от американските инструктори в базата край Ал Багдади.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

рамбо

преди 9 години

Как ще са джихадисти.Борци срещу режима на Асад са.

6

читател

преди 9 години

Набират темпо. Но все още са далеч от това на комунистите. Трябва да почетат малко, и да се научат на по-масови мероприятия, време е за лагери вече, където затворените сами умират, вършейки полезна работа. Ще се научат, още са аматьори, но се стремят към професионализъм.

5

Sunny ray

преди 9 години

Ислямска държава е плод на религията ислям и то радикален,и престъпните им дела срещу човечеството,които прикриват с измама и дори приписват на невинните си жертви,се коренят в погрешната им представа за Бог,с която са измамени от най-малки и мамят другите,че служат на Бог, докато вършат безбожните зли дела на дявола-терор,лъжа,кражба,неправда,насилие, отвличане,убийство-грехове срещу Бог и престъпления срещу човечеството,а най-голямата им заблуда е че така че отидат в рая,когато тичат към ада!

fallback