Протестът в Пакистан. Снимка БТА
fallback

Сатиричното списание "Шарли ебдо" демонстрира омраза, публикувайки карикатура на пророка Мохамед в новия си брой, излязъл след кървавия атентат от 7 януари, смята Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС), цитирана от Франс прес.

Базираната в Джеда организация призова все пак мюсюлманите към сдържаност след протестите, някои от които съпроводени с насилие, организирани след излизането на новия брой.

Oще по темата

Най-кървавите протести бяха в Нигер, където загинаха десет души и бяха подпалени най-малко осем църкви.

Карикатурата на Мохамед е "нетолерантна, неуважителна и признак за омраза и безсърдечност" към мюсюлманите, подчерта Комисията по правата на човека на ОИС, в която работят експерти от 57-те страни членки.

Около 5000 души се събраха днес на протест срещу френското списание в източния пакистански град Лахор, а лидерът на забранена от властите групировка призова протестиращите да бойкотират френските продукти, съобщи Ройтерс.

Хафиз Саид, основател на организацията Лашкар-е-тайба, забранена заради нападенията, които извършва в съседна Индия, каза на демонстрантите: "Ще започнем движение срещу обидните карикатури на нашия любим пророк".

Саид призова търговците да спрат да внасят френски продукти и пакистанските лидери да се опитат да прокарат в международните организации забрана за богохулство, което е наказуемо със смърт в Пакистан.

Повече от 2000 души протестираха в най-големия пакистански град Карачи, а партийна делегация връчи на френския генерален консул резолюция с искане Париж да забрани списанието. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 9 години

Да не го четат! Да не си го купуват. Техен проблем! Време е да спрем бизнеса на разни туроператори с мохамедански държави. Иначе ни чакат серигии за шалвари до Бранденбургската врата и Айфеловата кула.

37

Анонимен

преди 9 години

Ще почна да правя тоалетна хартия с образа на Моамед и жена му Мимюн - ще изнасям за Изсраел

36

Анонимен

преди 9 години

Забранете на *** *** да идват в нормални държави, изолирайте муслиманските и ще видите как за 1 година ще клекнат и ще се прекръстят в християнски. Прогреса идва от.християнските от муслиманските ....гъзене.

fallback