Снимка: Ройтерс, архив
fallback

Въоръжени ислямски екстремисти отвлякоха днес 13 копти - египетски християни, и ги държат като заложници, предаде ТАСС, като се позова на "Скай нюз - Арабия".

Според сателитната телевизия отвличането е станало в Сирт - родния град на бившия либийски лидер Муамар Кадафи на 600 километра източно от Триполи, и зад него стои свързаната с Ал Кайда салафитска групировка "Ансар аш Шария".

Екстремистите нахлули на разсъмване в къща, обитавана от египетски гурбетчии, заплашили коптите с оръжие и ги отвели в неизвестна посока. Други десетина християни успели да избягат и тъкмо те съобщили за станалото, разказва новинарският сайт Ал Яум ас Сабиа.

Общо за седмицата в Сирт са отвлечени вече 20 копти от съседната държава - всички от град Самалут в египетската южна провинция Миня.

В Либия не стихват боевете между войските на централната власт и групировките от проислямисткия алианс "Либийска зора", поели в края на лятото контрола над Триполи, сред които е и "Ансар аш Шария". Ислямистите подкрепят нелегитимния вече бивш временен парламент и "алтернативното правителство" начело с Омар ал Хаси, което не е признато от международната общност. В сблъсъците от последните месеци загинаха стотици, напомня агенцията.

Четиринайсет военни загинаха вчера при нападение на ислямски екстремисти срещу армейски гарнизон в Централна Либия. Има данни, че нападателите са бивши въстаници от град Мисрата и бойци, базирани в източния град Дерна, положили клетва за вярност на групировката "Ислямска държава".

След тази атака правителството на Абдулах ат Тани обяви обща мобилизация за борба с радикалните милиции. Кабинетът прикани международната общност да вдигне ограниченията върху оръжейните доставки от чужбина за либийските правителствени войски, а местните племена - да подпомогнат властите, за да бъдат ликвидирани терористичните групировки./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 9 години

исляма трябва да се забрани в Европа, а мюслитата - изгонени. Имат си държава, да си одят там

8

Я

преди 9 години

В корана се говори за насилие и убиване на несъгласните. Злото е в религията ислям и корана. Докато корана не се редактира и насилието в него не се премахне, мир не е възможен.

7

Даниела

преди 9 години

На ви демокрация!

fallback