Снимка: архив, Reuters
fallback

Ирак смята, че бойци на групировката Ислямска държава са откраднали повече от един милион тона зърно от северната част на страната и са го изнесли в двата града в съседна Сирия, които са под техен контрол, каза министърът на селското стопанство Фалах Хасан аз Зейдан, съобщи Ройтерс.

На сайта на министерството Зейдан заявява, че правителството има данни, че банди на Ислямската държава незаконно са изнесли от иракската провинция Ниневия за сирийските градове Ракка и Дейр аз Зур повече от един милион тона пшеница и ечемик.

Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери тази информация.

През юни, когато Ислямска държава нахлу от Сирия в Северен Ирак, тя бързо завзе държавните силози в провинциите Ниневия и Салах ад Дин, където се отглеждат една трета от пшеницата и близо 40 на сто от ечемика в Ирак.

През август бившият ръководител на агенцията по зърното на Ирак каза за Ройтерс, че бойците от Ислямска държава са иззели между 40 и 50 хиляди тона пшеница в Ниневия и северната провинция Анбар и са ги откарали за мелене в Сирия.

Иракската агенция по зърното всяка година внася милиони тонове пшеница и ориз. Организацията на Обединените нации за прехрана и земеделие (ФАО) прогнозира, че Ирак ще трябва да внесе повече зърно, имайки предвид породените от конфликта проблеми за производството, складирането и логистиката.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анализатор

преди 9 години

Нищо не се губи в природата само свеня своя собственик или преминава от едно състояние в друго . САЩ и ООН даряват на Ирак помощи във вид на пшеница. Идват от ИД иси я взимат , изхранват се в трудните месеци и поддържат боеготовноста си . Т.е отговорете На кой помагат САЩ и ООН ???? П.П. Същата аналогия е и с военните помощи за Ирак . За Сирия бешемалко обратното даваха на опозицията , т.е директно на ИД

2

езичник

преди 9 години

до 1 още ли не си разбрал че ид е създание именно на цру. нали американците доскоро ги спонсорираха във борбата с асад.

1

LE4

преди 9 години

Един милион тона.И то пред очите на прехвалената натовска авиация,сателитно разузнаване за стотици милиарди,ЦРУ и т.н. *** смешната американска армия.

fallback