Снимка: Ройтерс
fallback

Украинкият президент Петро Прошенко обеща на своите сънародници, че страната ще бъде осигурена с природен газ за зимния сезон. Увереността на Порошенко за решаване на кризата са проведени срещи в Милано по време на форума Европа – Азия (ASEM), става ясно от съобщение на пресслужбата на украинския президент.

Oще по темата
Пред журналисти той обясни още, че е договорена „зимна цена” на природния газ за Украйна в размер на 385 долара за хиляда куб. метра. Тя ще важи до 31 март 2015 година.

Украйна обаче ще настоява и за „лятна цена” на газа, когато потреблението е по-малко. През летните месеци Киев предлага да купува руски газ на цена от 325 долара за хиляда куб. метра.

Руската телевизия НТВ отбелязва още, че пред украински медии Порошенко е обяснил, че на 21 октомври ще има нов кръг от преговори в състав Русия, Украйна и ЕС в Брюксел и тогава ще бъде решена и газовата криза.

От НТВ допълват, че руският президент Владимир Путин също е потвърдил за определен прогрес на преговорите с Украйна. Той посочи още, че страните са договорили доставки на газ за зимния период.

Припомняме, че от юни Киев не получава доставки на газ от „Газпром” след спор за цената на суровината. От Москва изчисляват, че „Нафтогаз Украины” дължи 5,5 млрд. долара, но украинската страна смята, че сумата е далеч по-ниска.
Русия и Украйна подадоха паралелни искове в Стокхолмския арбитражен съд и сега очакват съдът да се произнесе за цената на руския газ за Украйна в минали периоди и съответно – какви са дълговете на „Нафтогаз”.

Преди разговорите в Милано руският президент Владимир Путин беше категоричен, че "Газпром" ще намалява доставките за Европа, ако Украйна отделя от транзитния поток.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

баи Ганю

преди 9 години

Еииии, я си оправете заглавието! Порошенко бил обещал че ще има газ през зимата?Я гледаите по внимателно в картинката кои друг е там!Не можеш да обещаеш нещо което го нямаш?Обещал е че ще има газ този които го има!? Анадъму шинди господа.

20

пенко

преди 9 години

Мнението ми е следното : Когато купуваш на дребно през посредници е 1/3 по скъпо от купуването на едро без такива - та и за нашият газ от Русия/ за консумацията в Европа ние сме най-най- на дребно и на трето кранче / Иска ни се да сме по-съществителни от колкото сме и то с "ръководители"- "*** ХРАБРИ"- един лиже на запад друг още по на запад, трети хем лиже ,хем се гъзи на изток,а в същност хамериканците просто ни унищожиха 1400 предприятия чрез Ран Рът и нашия си *** !

19

тест

преди 9 години

Само дето българските медии пропускат момента, че договорката е 1,5 млр до края на октомври. Още 1,6 млрд до края на годината + предотплата на газта. И всичко това беше договорено още на 26.9...

fallback