Снимка: архив, Reuters
fallback

Както групировката Ислямска държава (ИД), така и сирийското правителство извършват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, докато воюват помежду си, посочва огласен днес доклад на анкетната комисия на ООН за нарушенията на правата на човека в Сирия, предаде Ройтерс.

Бойците на ИД в Северна Сирия водят кампания за насаждане на страх у населението, включително чрез публични екзекуции, рязане на крайници и бой с камшик, посочват разследващите.

Петъчните публични екзекуции на цивилни са се превърнали в обичайно зрелище в Ракка и в контролираните от ИД райони в провинция Алепо, отбелязват те, цитирани от Франс прес.

Според доклада джихадистите насърчават, а понякога и задължават местните жители да присъстват на екзекуциите.

Повечето жертви са мъже, но по кратката процедура са били екзекутирани и няколко момчета на възраст между 15 и 17 години, а също и жени.

Правителствените сили също вършат военни престъпления, за които трябва да бъдат съдени. Те хвърлят над цивилни зони т.нар."варели бомби", включително такива с хлор, каквито се предполага, че са използвани осем пъти в рамките на 10 дни през април, се казва в публикувания в Женева документ от 45 страници.

Смъртните случаи в сирийските затвори са се увеличили, а съдебно-медицинският анализ на 26 948 снимки, направени между 2011 и 2013 г. в правителствени затвори, потвърждават отдавнашно заключение за системни мъчения и смърт на затворници.

Комисията е упълномощена от съвета на ООН по правата на човека да разследва и регистрира всички нарушения на международното право в Сирия, свързани с правата на човека.

Настоящият доклад на комисията е осми от създаването й преди три години. Той се базира на 480 интервюта и документални свидетелства, събрани от екипа с цел да подготви материалите за бъдещо криминално съдебно дело. Докладът обхваща шестмесечния период до средата на юли 2014 г.

Следователите от ООН изразиха загриженост за съдбата на момчета, принуждавани да участват в тренировъчните лагери на ИД и отбелязаха, че всяко решение на САЩ да бомбардират сунитската въоръжена групировка "трябва да съблюдава законите на войната".

Имаме информация за присъствието в тренировъчните лагери на деца, което много ни тревожи. Решението на САЩ трябва да зачита законите на войната, каза на брифинг с журналисти председателят на комисията Пауло Пинейро.

Джихадистите от Ислямска държава са екзекутирали войници от сирийската армия и държат като заложници група от тях, след като през уикенда завзеха военновъздушната база Табка близо до град Ракка в Североизточна Сирия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на снимки, публикувани от поддръжници в интернет и Туитър.

Базата беше превзета след неколкодневни боеве, при което бяха убити над 500 души, посочва Сирийският център за наблюдение на човешките права.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Има документален ф

преди 9 години

Всяко мюсулманско семейсво изпратило син или дъщеря на Джихад се ползва с уважение пред европейските ислямисти. Тази година от Англия са заминали 1000 ислямисти с европейски паспорти, 600 от Франция. над 400 от Белгия и над 800 от Скандинавия. Има ислямисти и от Америка.Тези хора днес извършват жестоки убийства в Азия а оцелелите са планували да се върнат в европа като герои сред своите и атентатори за европейците.Дали Европа ще се събуди, и ако се събуди какво може да направи един Бог знае.

11

Има документален ф

преди 9 години

Какво е Ислямска Държава ?Отегчени от демокрацията европейските мусюлмани търсят екшън живот. За тях е дълг да отпътуват на Джихад в страните на своите деди. Тръгват не на групи към източно европейските страни. В Турция правят първата сбирка и след това сна автобуси или на камиони към Сирия, Ирак.Когато пристигнат първото им изпитание е да ги вкарат в населено място да убиват. Убииствата се снимат документират и се изпращат на приятелите от Европа. Всички оцелели се връщат в Европа с мисия тер

10

Анонимен

преди 9 години

До АнонименNe zabraviai che Egipet dnes ima prezident koito e general ot egipetskata armia. General Sisi ne e religiozen islamist. Bivshia prezident na Egipet, Mursi beshe islamist naznachen s pomoshta na Obama, zatova che bil zavarshil medicina v Amerika. Mursi dade sila na islamistite v Egipet, zatova dnes e v zatvota, a general Sisi pomaga na Izrael protiv palestincite zashtoto djihada islam v Egipet idva ot Palestina. Vsichki islamistki vojdove v Azia sa grajdani na Evropa ili Amerika

fallback