Снимка: Reuters
fallback

Повече от 191 000 души са загинали от началото на конфликта в Сирия през март 2011 г., съобщи ООН и разкритикува "международната парализа", която насърчава "убийците", предаде Франс прес.

Върховният комисариат на ООН за човешките права е събрал 191 369 документирани случаи на убити хора в Сирия между март 2011 г. и април 2014 г. Това е над два пъти повече от броя на загиналите преди година (93 000 души).

"Убийците, разрушителите и мъчителите в Сирия и в Ирак бяха поощрени и окуражени от международната парализа", заяви в комюнике върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай.

Най-голям брой документирани от ООН убийства е бил регистриран в провинция Дамаск (39 393), следвана от Алепо (31 932), Хомс (28 186), Идлиб (20 040), Дараа (18 539) и Хама (14 690).

Повече от 85 процента от загиналите са мъже. Както и в предишни доклади ООН не прави разграничение между бойци от цивилни.

Съобщава се за загинали 8803 непълнолетни, от които 2165 деца под 10 години, но техният действителен брой вероятно е по-голям, тъй като възрастта на жертвите не е документирана в по-голямата част от случаите.

Това трето проучване на Върховният комисариат на ООН за човешките права е направено, като е използван пълен списък с документирани 318 000 смъртни случая с името на жертвата, дата и място на смъртта.

Всички сведения за смъртни случаи, които не съдържат най-малко тези три елемента, са изключени от преброяването.

Самият списък е съставен на базата на данни от пет различни източника: сирийското правителство (до края на март 2012 г.), Сирийския център за наблюдение на човешките права (до края на април 2013 г.), Сирийския център за статистики и изследвания, Сирийската мрежа за правата на човека и Центъра за документиране на нарушенията.

Пилай подчерта, че има "сериозни твърдения, според които (в Сирия) многократно и безнаказано са извършвани военни престъпления и престъпления срещу човечеството". Тя изказа съжаление, че Съветът за сигурност на ООН не е успял да сезира Международния наказателен съд.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 9 години

До ЛалаPri voina umirat hora, ne caftiat temenujki.

15

Анонимен

преди 9 години

До АнонименOsmanskata imperia e bila zadaljena da priznae Balgaria. Napravila go e togava kogato veche ne e bila tolkova imperia.

14

Анонимен

преди 9 години

Ot edna strana kritikuvat, ot druga strana podarjat dobri otnosenia s bogatite chalmi - emirstvata koito finansirat vsichki teroristicni organizacii, vklucitelno i tezi koito voiuvat s tiah. sveta zapochna da stava mnogo mrasen. Niama da e daleche denia na Sdom i Gomor.

fallback