Снимка: Reuters
fallback

Напредването на силите на джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Ирак може да се окаже фатално за древната и малобройна общност на язидите, пише  Санджеев Санял в Project Syndicate.

След като американският президент Барак Обама нареди да бъдат извършени въздушни атаки над силите на „Ислямска държава“ и да бъде предоставена хуманитарна помощ на преследваните от тях, светът най-накрая предприема мерки срещу ислямистите. Само за няколко месеца джихадистката групировка пое контрола над големи части от Ирак и Сирия и провъзгласи халифат.

Истинската причина, поради която трябва да се страхуваме от „Ислямска държава“ обаче, не е просто жаждата им за власт, а системният и хладнокръвен начин, по който членовете й заличават социалните, културните и демографските особености на региона.

За няколко седмици „Ислямска държава“ на практика елиминира цялото християнско и шиитско население в териториите, които вече контролира. В град Мосул - дом на една от най-старите християнски общности, вече няма християни. Безценни асирийски артефакти пък биват публично унищожавани в кампания срещу идолопоклоничеството.

„Ислямска държава“ не щади дори другите сунити, които не възприемат радикалното им тълкуване на исляма. Няколко гробници на светци бяха разрушени, включително и една, за която се смята че е била гробът на пророка Йона.

Най-потресаващи сред тези ужаси обаче са преследванията на язидите – древна религиозна общност, която живее сред кюрдите. Те са по-малко от половин милион души, като две трети от тях живеят около Мосул в Северен Ирак. Останалите са разпръснати в съседните държави като Сирия, Армения и Турция. Общности на наскоро емигрирали язиди има в Германия и САЩ.

Въпреки че с течение на вековете е била повлияна от християнството и исляма, религията на язидите има древни езически корени, които се връщат най-малко до бронзовата епоха. Интересно е, че вярванията им имат много сходства с индуизма – язидите например вярват в прераждането след смъртта, казват молитвите си по посока на слънцето на изгрев и на залез, дори имат кастова система.

Въпреки че произходът на язидите остава неизвестен, културни и генетични доказателства свидетелстват, че те може би са роднини на индийските племена, мигрирали на запад след второто хилядолетие преди новата ера. Съществуват немалко доказателства за връзки на индийските племена с Близкия изток по време на бронзовата епоха. Религията на древен Иран например - зороастризмът, който има общи характеристики с вярванията на язидите, е тясно свързан с индуизма.

През вековете християните и мюсюлманите са наричали язидите "поклонници на дявола" и са ги подлагали на безмилостни гонения, които са били особено жестоки по време на османските турци през 18 и 19 век. Стотици хиляди язиди са били избити, което почти е довело до заличаването им като общност.

При Саддам Хюсеин язидите не са подлагани на религиозни преследвания, въпреки че върху тях е оказван натиск да арабизират културата си. Оттогава обаче нещата се влошават. През април 2007 г. 23 язиди са изкарани от автобус и са застреляни от въоръжени мъже. Четири месеца по-късно серия координирани атаки с коли бомби убиват най-малко 300 язиди, включително жени и деца.

Сега обаче язидската общност е изправена пред най-голямата криза в историята си. Ислямска държава дава избор на християните от Мосул да приемат исляма, да плащат джизие (специален данък, с който се облагат немюсюлманите според шериата) или да напуснат. На язидите обаче не се предлага такава възможност и те биват избивани като "поклонници на дявола".

Техният дом около Мосул в момента е до голяма степен под контрола на „Ислямска държава“. Малкият град Синджар, който е единственото населено място в света с преобладаващо язидско население, падна в началото на август, след като кюрдските сили бяха принудени да се оттеглят. Носят се слухове за масови избивания. Мнозина бягат към планините, където попадат в капан, като има сведения за стотици загинали от глад и жажда. А най-свещеният център за поклонения на язидите в Лалиш е под угрозата да бъде разрушен.

За жалост медийният отзвук от опасността, пред която са изправени язидите, е твърде малък. Може би американската хуманитарна помощ и обещаните стратегически операции в съчетание с възможността за координирани действия от страна на кюрдските сили ще спасят оцелелите, но е малко вероятно те да успеят да се приберат в домовете си в скоро време.

Преди векове зороастрийците са избягали от гонения в Иран към Индия. Техните наследници - малобройната общност на парсите, все още живеят там. Въпросът днес е кой ще даде убежище на последните езичници на Ирак?

 

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 9 години

До ислямски парадоксВиждам,че не познаваш исляма:Исляма като християнството има две основни течения- Сунизъм и Шиизъм,които течения се появяват веднага след смъртта на Моххамад и убийството на синът му Али.В последствие с повлияване основно от арианството се появява Суфизмът(т.нар. просветен ислям),а и сунизмут и шиизмът допълнително се разклоняват на още по малки течения.Сунитите ,за които най важна е Суната(правилата в исляма) , задълбочавайки се в определени аети стават фундаменталисти.

50

до художника

преди 9 години

Хмн, и като наречеш Бог Исус Христос с друго име каквот и помага.А ако си християнин и се молиш насаме, кой ще ти промие мозъка. Всичко е въпрос на личен избор. Има вярващи и невярващи престъпници. религията не е предпоставка за престъпление. Само нейното тълкуване.Вселена-тя не е безкрайна. Друг си избира земни хора. Господ виждадано поне си здрав,трудиш се и си щастлив

49

Дон Мигел

преди 9 години

Проучих отгоре вярванията на язидите, изглежда наистина са дяволопоклоници, така че не мога да обвинявам в случая "ислямска държава". Както и да е, интересното е че сатанинските управници на САЩ не си мърдат пръста в мнозинството от случаите когато са тероризирани християни, но виж сега как се задействаха за своите ...

fallback