Барак Обама. Снимка: Reuters
fallback

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е разрешил високоточни въздушни удари срещу джихадистите на "Ислямска държава" в Северен Ирак и пускане на хуманитарна помощ с военни самолети за застрашените религиозни малцинства, за да се предотврати "потенциален геноцид", предадоха световните агенции.

 "Разреших високоточни удари, ако е необходимо, за да се помогне на иракските сили, които се бият, за да защитят цивилните, които са в капан в планините без храна и вода. Можем да действаме отговорно и предпазливо, за да се предотврати потенциален геноцид", каза Обама, като уточни, че е разрешил и пускането на хранителни продукти на местните жители, застрашени от напредването на сунитските джихадисти.

Ударите ще бъдат нанесени, ако джихадистите напреднат към Ербил, столицата на автономния Иракски Кюрдистан, където има американски дипломати и военни съветници. Удари ще бъдат нанесени, "ако терористите застрашат наши служители или оборудване в която и да е точка на Ирак", уточни Обама.

Президентът на САЩ същевременно подчерта, че няма да изпраща сухопътни войски в Ирак, две години и половина след изтеглянето на американските сили от тази страна. "Няма американско военно решение на кризата в Ирак", заяви Обама.

Oще по темата

Позовавайки се на кюрдски бойци, "Ню Йорк таймс" писа вчера, че САЩ вече са нанесли въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Северен Ирак, но впоследствие това  твърдение бе отречено от Пентагона и от иракския постоянен представител в ООН.

САЩ пуснаха хранителни продукти и вода на населението на Ирак, застрашено от напредъка на джихадистите от "Ислямска държава" в северната част на страната, съобщи междувременно пожелал анонимност представител на Пентагона, цитиран от Франс прес.

 "Американската армия проведе операция по доставка на хуманитарна помощ в Северен Ирак, като пусна храна и вода на хиляди иракчани, застрашени от "Ислямска държава" в Синджар. Самолетите са напуснали безопасно района", заяви източникът.

Синджар е обитаван от малцинството на язидите. Десетки хиляди от тях избягаха от домовете си заради напредъка на джихадистите. Прогонените хора се озовават без храна и вода в околните пусти планински райони, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Съветът за сигурност на ООН призова международната общност да подкрепи правителството на Ирак срещу заплахата от настъпващите в северната част на страната джихадисти, предаде  Франс прес.

В единодушна декларация 15-те страни членки на Съвета "приканват международната общност да подкрепи правителството и народа на Ирак и да направи всичко възможно да помогне за  облекчаването на страданията на населението". Те се обявяват за скандализирани от съдбата на хиляди язиди и християни, прогонени от радикалната групировка "Ислямска държава", които имат "спешна нужда от хуманитарна помощ". Страните от Съвета за сигурност осъждат преследванията на малцинствата и заявяват, че те може да съставляват престъпления срещу човечеството. Те приканват всички страни по конфликта в Ирак да улеснят доставката на хуманитарна помощ.

Това е третата декларация на Съвета за сигурност, свързана с настъплението в Ирак на групировката "Ислямска държава", която е смятана за по-радикална от Ал Кайда, отбелязва Ройтерс.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

Realista

преди 9 години

До АНТИМУТРАми много ясно, нали тяхни фирми го изнасят, петрола де... не друго :)

104

Николай

преди 9 години

А бе умик ти знаеш ли че почти всеки бял Американец има роднини в западна Европа !!! А бе умник ти знаеш ли кой е открил Америка и кой е създал тази държава !!! Абе умник ти знаеш ли че в Америка има огромни Италиански , Германски , Холански ,Испански, Френски за Англииски да не говоррим колонии !!! Ти знаеш ли че половината Канада говорят френски !!! Аман от *** !!! Връската САЩ и Западна Европа е кръвна !!! Ако не ти харесва изнасяй се за Африка , Азия или ходи да духаш на Путин !!! *** ама *** !!! Скачате срещу собствената си нация и култура !!! Трябва да се радваш че си се родил в

103

Анонимен

преди 9 години

Няма толкова прости националисти в Цял Свят !!! Като гледам как са се загрижили за Путин направо се плаша за България !!!

fallback