Израелски войници се ​​прегръщат след завръщането си от Газа. Снимка: Reuters
fallback

Още преди началото на 72-часовото примирие в Ивицата Газа, започнало днес в 08.00 ч., Израел изтегли всичките си сухопътни войски извън анклава, след като ликвидира последния известен тунел на терористите, съобщи армейски говорител, цитиран от световните агенции.

През 29-те дни от началото на операцията си в района израелската армия порази в Газа 4800 цели и унищожи 32 тунела. Убити са най-малко 900 въоръжени бунтовници, посочва командването.

Oще по темата

Предложеното от Египет и прието от Израел примирие за три денонощия се очаква да осигури възможност за преговори за трайно спиране на огъня в Ивицата Газа. Има данни, че Египет вече е поканил на разговори в Кайро израелска и палестинска делегация.

Военната кампания на Израел, започнала на 8 юли, включваше през първите 10 дни само удари от въздуха и откъм морето по цели в палестинския анклав, за да бъдат прекратени ракетните обстрели срещу еврейската държава. На 17 юли започна сухопътната фаза на операцията.

Минути преди примирието палестински радикали изстреляха няколко ракети по израелски градове; експлозии отекнаха и в небето над Тел Авив. От 8 юли насам 400-хилядната бизнес столица на Израел бе обстреляна откъм Газа над 30 пъти.

Израелската авиация предприе междувременно серия от атаки срещу селища в Газа, заявиха армейска говорителка и въоръженото крило на Хамас, цитирани от Франс прес.

По време на офанзивата в Газа са загинали над 1800 палестинци и 9000 са ранени. След 17 юли в сражения са убити 64 израелски войници и офицери. Трима мирни жители са загинали на израелска територия при ракетни обстрели. След 8 юли палестинци са изстреляли от Ивицата Газа към 3300 ракети по Израел, обобщава ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

Вижте още във видеото на bgonair.bg:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

NUKE

преди 9 години

Вие които говорите за удар на израелската АЕЦ сте доста прости парчета.... Че по права линия ядреният център и по-близо до Газа, отколкото до Тел Авив. :)

5

до 6-ти

преди 9 години

Бъркаш, Израел искаха предварителни въздушно-тактически удари на Иранската станция Бушер, тогава щяха да заемат полагащото им се второ място по световен тероризъм след САЩ (Хирошима и Нагазаки). Руснаците тогава им "напомниха" че в Бушер работят 350 руски граждани и да помислят преди да действат прибързано. Историята също така помни военни удари над стратегически значими обекти като АЕЦ.

4

Еврейчето 4

преди 9 години

дето иска ядрен удар по Палестина. Внимавай да не гръмне "случайно" еврейския адрен завод в пустинята НЕГЕВ. Че тогава от Обетованата земя ще остане само радиоактивен пясък

fallback