Снимка: архив, Reuters
fallback

Правителството на Ирак е загубило контрол над бивш завод за производство на химически оръжия, който е превзет от "въоръжени терористични групировки" и е неспособно да изпълни международните си задължения по унищожаването на намиращите се там токсични вещества. Това се казва в публично оповестено днес писмо на постоянния представител на Ирак в ООН Мохамед Али Алхаким до генералния секретар на организацията Бан Ки Мун, предаде Ройтерс.

В писмото се казва, че заводът в Мутана, северно от Багдад, е бил превзет на 11 юни. Там в два бункера се съхраняват останали количества токсични химически вещества от бивша програма за производство на химически оръжия.

"Правителството на Ирак моли страните членки на ООН да проявят разбиране към сегашната неспособност на Ирак, предизвикана от влошаването на ситуацията със сигурността, да изпълни задълженията си по унищожаването на химически оръжия", се казва в писмото, което е с дата 30 юни.

Миналия месец говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че по данни на САЩ каквито и химически материали да има в превзетия завод, те са остарели и е слабо вероятно да могат да се използват за нападения, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 10 години

ne mislq che nqkoi e tolkova prost da prodaljava s himiqta

4

СОЦИАЛНИ ГРИЖИ

преди 10 години

До Няма страшно! 3Е нали тези които воюваха срещу Саддам и го свалиха сега са основните спонсори и съветници на ислямистите в близкия изток !?

3

Няма страшно!

преди 10 години

Нищо страшно няма защото тези токсични вещества ще бъдат използвани за атентати извън тяхната държава. Да му мислят останалите, които воюваха срещу Ирак. Видно е, че атентати ще има.

fallback