Снимка: Reuters
fallback

Джихадистите завзеха втория по големина град в Ирак Мосул и цели сектори в северната част от страната, което им позволява да се приближат още малко до заветната си цел - да създадат ислямска държава в граничната област между Сирия и Ирак, смятат анализатори, пише Франс прес.

Офанзивата, за която "Ислямската държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) пое отговорност в Туитър, е тежък удар за иракското правителство, свидетелстващ за слабостта на силите му за сигурност, които трудно ще си върнат изгубените територии.

Бунтовниците превзеха Мосул с щурм, поемайки контрол наред с това над цялата провинция Ниневия, където силите за сигурност побягнаха, захвърляйки униформи и автомобили. Напредвайки, джихадистите взеха под свой контрол части от две други съседни провинции - Киркук и Салах ад Дин.

"Загубата на Ниневия създава бунтовнически коридор между Анбар, Мосул и сирийската граница, улеснявайки снабдяването с оръжие, пари и бойци на различните фронтове", отбелязва Джон Дрейк, анализатор по сигурността в британската консултантска фирма Ей Кей И (AKE Group).

Провинция Анбар, намираща се южно от Ниневия и граничеща със Сирия, е друга територия, частично контролирана от антиправителствените бойци. Джихадисти овладяха и обширни области в Източна Сирия.

"ИДИЛ винаги е искала да контролира територия, където да създаде ислямско емирство и да наложи шериата, да разположи тренировъчни лагери, откъдето да планира нови нападения, за да продължи борбата", допълва Дрейк.

"Гражданската война в Сирия даде на бунтовниците шанса да се сдобият с такава територия, а успехът им е в състояние да насърчи техните привърженици, които виждат, че осъществяването на целта им - ислямска държава - е възможно", уточнява анализаторът.

ИДИЛ - най-радикалната групировка в Ирак, фактически е много активна и в Сирия. През април тя предприе настъпление в сирийската провинция Дейр аз Зур, съседна на Ниневия, за да установи в нея ислямска държава.

Поемайки отговорност за превземането на Мосул, ИДИЛ предупреди, че "няма да спре тези поредица от благословени нашествия".

"Въоръжени групи се стремят да създадат ислямска държава", включваща Мосул, провинциите Салах ад Дин, Диала и Анбар, както и сирийските Дейр аз Зур и Ракка, казва Азиз Джабр, преподавател по политология в университета "Ал Мустансирия" в Багдад. По думите му "падането на провинция като Ниневия представлява много сериозна заплаха за националната сигурност на Ирак".

Майкъл Найтс, изследовател във вашингтонския Институт за близкоизточна политика, смята, че джихадистите винаги са искали да разполагат с освободена зона в Ирак, подобно на Ракка в Сирия. Но ситуацията сега се е променила, след като бяха предприети по-амбициозни операции за завладяване на по-голяма територия: това е рискована тактика, но дава резултати.

Завоюването на Мосул може да предвещава ново настъпление на ИДИЛ, предупреждава той.

Отбелязвайки, че най-новите операции на ИДИЛ свидетелстват за силата на групировката, Найтс подчертава, че настоящите успехи са били "немислими преди две години, но сега джихадистите са в състояние да предприемат няколко почти едновременни операции в различни точки на Ирак".

"ИДИЛ показа способността си да преодолява пречките, завладявайки Мосул", каза той.

Силите за сигурност не успяха да си върнат Фалуджа и част от град Рамади - административен център на провинция Анбар, контролиран от началото на годината от бунтовниците.

Мосул обаче е по-голям град и връщането на контрола върху него, както и над другите части, превзети от джихадистите, ще е голямо предизвикателство за правителствените сили, на които липсва подготовка и дисциплина.

"Това е тежък удар върху духа на силите за сигурност след катастрофалния им провал във вторник", казва Майкъл Найтс. "Отсега нататък Багдад ще изтръпва от мисълта, че това може да се случи навсякъде", заключава изследователят.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

79

преди 9 години

А къде се спотайва "най-великата демокрация" ?След като сами създадоха проблема, да не говорим, че за малко да го направят още по грандиозен, оставаше им още съвсем малко за да бомбардират правителството в Сирия, което за разлика от тях в момента се бори със същите тези *** !!!Сега да не се ослушват, а да отидат на място и да разкажат на хората на място колко е велика тяхната "демокрация".

9

дърт тракиец

преди 9 години

Алооооу,братушките от белио дом,тоз филм не се прави в холивуд.колко пъти ще ви лъжат по един и същи начин.ако чакам вие да ме пазитеее-жална ми майка.язък ви за милиардите дето сте прахосали последните 40 години.нощо не става от вас.искате да сте на всяко гърне мерудия ама на сте.от мен да го знайте

8

Анонимен

преди 9 години

Давайте момчета,после и в България

fallback