Снимка: Reuters
fallback

Екстремистите от "Ислямска държава на Ирак и Леванта" завзеха през изминалата нощ град Байджи в северната част на иракската провинция Салах ед Дин, на 200 км северно от Багдад, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки съобщение на вътрешното министерство на страната. Нападателите унищожиха няколко правителствени сгради и обкръжиха местната петролна рафинерия.

Според полицията те са подпалили сградите на местното управление на МВР и на градския съд, завзели са и намиращите се в града армейски оръжейни складове. Рафинерията е била охранявана от около 250 охранители, съобщи Ройтерс.

Oще по темата
Екстремистите изпратили делегация от местни племенни първенци да ги убедят да се изтеглят. Гардовете се съгласили, при условие че бъдат безопасно прехвърлени в друг град.

Сунитските екстремисти, които са отцепническа група от терористичната мрежа Ал Кайда, продължават настъплението си в богатите на нефт райони на иракски Кюрдистан. Те вече установиха контрол над цялата провинция Ниневия, завземайки и нейния център - град Мосул - втория по големина град в Ирак.

Според Франс прес над 500 000 мирни жители са избягали от града и околностите му, спасявайки се от боевете и от терористите. В ръцете на нападателите е и град Ел Хувейджа, разположен югозападно от Киркук в провинция Тамим, както и по-голяма част от провинция Салах ад Дин.

В попадналите под контрола на терористите райони се водят тежки боеве. Правителствените сили оказват ожесточена съпротива на отрядите на групировката "Ислямска държава на Ирак и Леванта", но опитите им да организират контранастъпление засега са неуспешни. Премиерът на Ирак Нури ал Малики, който е шиит, обяви обща мобилизация и поиска от парламента да обяви извънредно положение.

Властите в иракски Кюрдистан обвиниха централното правителство в бездействие и се готвят за самостоятелна отбрана.

За отразяване на очакваната атака на сунитските екстремисти по границата на завзетите от тях райони заемат позиции кюрдски въоръжени отряди, които са готови всеки момент да влязат в бой на страната на правителствените сили, съобщава ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

bg

преди 9 години

Ako ne beshe Rusia sega IDIL shteshe da e v Damask.

16

Анонимен

преди 9 години

Това са хората на Саудитска Арабия! Тя финансира тази групировка. *** срадновековна монархия която сее смърт и разрушение в близкия изток. Естествено да не забравяме ролята на USA все пак те са тези които отварят портите на ада и от там пускат на свобода всички гнусни демони.Коснтрукторът ще ги нареди и двете гнусни държави. Така ще им подреди пространството и времето че няма да им се вярва какво става.

15

bg

преди 9 години

IDIL sa otcepnici ot AL Kaida I sa surditi na Turcia I USA........a nie si mislehme 4e Turcia I USA sa vragove na Al Kaida.

fallback