Една от последните снимки на Арафат. Снимка: Reuters

Руски доклад за причините за смъртта на палестинския лидер Ясер Арафат не е намерил достатъчно даказателства в подкрепа на хипотезата за отравяне с полоний, съобщи Ройтерс, цитирайки информация от палестинското следствие.

Докладът се базира на изследването на проби от тялото на Арафат, взети миналия ноември от швейцарски, френски и руски експерти, след като документален филм на телевизия "Ал Джазира" разкри, че дрехите на палестинския лидер съдържат необичайно високи нива на смъртоносен изотоп на полония.

"Резултатите от цялостния доклад за нивата на полоний-210 и на развитието на болестта му не дават достатъчни доказателства в подкрепа на заключение, че полоний-210 е причинил остър радиационен синдром, довел до смъртта на Арафат", каза пред Ройтерс д-р Абдула Башир, цитирайки заключенията в руския доклад.

Башир обаче потвърди, че и швейцарският, и руският доклад установяват "големи количества" от радиоактивния изотоп в тялото на Арафат.

Ясер Арафат, който стана първият президент на Палестина, заболя от внезапна и загадъчна болест през ноември 2004 г., докато се намираше в обкръжено от израелски танкове укритие в Рамала.

Палестинците отдавна обвиняват Израел за смъртта на лидера си. Вдовицата на Арафат първа извика: "Убийство!", докато съпругът й беше на смъртно легло през 2004 г.

Девет години по-късно тя отново надигна глас, обвинявайки човек от близкото обкръжение на съпруга си в отровителството му.

"Сигурна съм, че е някой от близкия му кръг", заяви Суха пред Ройтерс, определяйки смъртта на Арафат като "политическо убийство".

"Според мен това е буря в чаша вода", каза израелският министър на енергетиката Силван Шалом, който през 2004 г. беше външен министър и член на израелския съвет по сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase