Снимка: архив, Reuters
fallback

Свързаната с Ал Кайда групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" е отворила училища в Северна Сирия, недалеч от границата с Турция, в които обучава деца за атентатори самоубийци, пише турският в. "Заман".

Организацията предлага материална помощ на сирийците, които изпращат децата си да бъдат обучавани там и печели симпатии сред местното население с предлаганите от нея здравни услуги, посочва изданието.

"Ислямска държава в Ирак и Леванта" е засилила влиянието си в северните райони на Сирия, поела е контрола над разположения в близост до Турция град Азаз и дори е отворила училища в градовете Алепо и Ракка. В тях групировката не само разпространява идеологията на Ал Кайда, но и обучава децата за извършване на самоубийствени нападения и атентати.

В началните и средни училища на свързаната с Ал Кайда организация учат предимно сираци и полусираци. На семействата, които изпитват трудности около прехраната заради продължаващата гражданска война, "Ислямска държава в Ирак и Леванта" предлага материална помощ, насърчавайки ги да изпратят децата си в нейните училища.

Според публикацията в "Заман" "Ислямска държава в Ирак и Леванта" е поела контрола над петролни кладенци в провинциите Ракка и Дейр аз Зур, благодарение на което се е сдобила с голям икономически потенциал за кратко време.

Председателят на Сирийския национален съвет Джордж Сабра изразява огромно безпокойство от присъствието на свързани с Ал Кайда групи в района. Представители на сирийската Национална коалиция на опозиционните и революционни сили предупреждават пред "Заман", че "Ислямска държава в Ирак и Леванта" държи позиции в близост до граничните пунктове между Сирия и Турция и "Ал Кайда вече инвестира в бъдещето на Сирия".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 10 години

Това е трагедия!

9

славянин

преди 10 години

От обрязан мозък човек не става - има ли още някой, който да не е разбрал това!?

8

история

преди 10 години

Това малко напомня на терористите в Либия,които по време на разрушението на страната основаха централна банка.Да се използват деца е голямо престъпление,дали няма да ги учат и да надписват бомбите с "любов"както деца откъм ционистка територия надписваха бомбите убиващи арабските деца.

fallback