Бойци от Сирийската свободна армия. Снимка: архив, Reuters
fallback

Инспекторите на ООН се връщат в Дамаск утре, 25 септември, съобщи днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ИТАР-ТАСС. Рябков изрази задоволство, че са били чути настойчивите призиви на Москва международните инспектори отново да заминат за Сирия и да посетят места, на които се твърди, че са използвани химически оръжия и които до този момент не са били предмет на изследвания.

Руският дипломат каза, че опитите да се тласне Съветът за сигурност на ООН към приемане на силова резолюция за Сирия са нелогични. "Нямаме намерение пак да повтаряме грешките, урокът с Либия е усвоен много добре", каза Рябков в парламента.

Руският дипломат изрази надежда, че Съветът за сигурност на ООН ще се договори за резолюция по сирийския въпрос тази седмица, предаде Ройтерс. Документът ще изразява подкрепа за споразумението, съгласно което Сирия ще се откаже от химическите си оръжия.

Рябков обаче призна, че разговорите със САЩ по документа са трудни.

Той повтори, че Русия е против всякаква заплаха за военна операция срещу сирийското правителство и посочи, че Москва няма да приеме резолюция, която ще предвижда наказателни мерки, ако Асад не спази руско-американската сделка за отказ от химическия си арсенал.

"И дума не може да става за автоматични санкции или използване на сила", заяви Рябков. Той повтори руското опасение, че западните страни искат да използват споразумението за химическо оръжие като претекст за евентуални военни действия. Рябков посочи, че Москва все пак приема споменаване на глава седма от устава на ООН в резолюцията за Сирия, предаде Франс прес.

"Тази глава може да бъде спомената само като елемент от палитрата от мерки в случай на констатиране на такива факти като например отказ от сътрудничество, неприлагане на ангажиментите или ако някой, без значение кой, прибегне до химическо оръжие", каза дипломатът.

Вчера обаче френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че приемането на резолюцията за Сирия тази седмица е възможно при условие, че текстът предвижда да бъдат взети мерки в съответствие със седма глава от устава на ООН, припомня Франс прес.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 10 години

...тези двамата едва ли ще дочакат свободата...по-скоро ще им пратят танков снаряд през тухлената стена.

fallback