Мъж държи невзривени касетъчни бомби. Снимка: архив, Reuters

Правителството на сирийския президент Башар Асад "използва масово" касетъчни боеприпаси от средата на 2012 г., твърди доклад, публикуван днес от Коалицията срещу касетъчните боеприпаси, обединяваща 350 неправителствени организации от над 90 държави, съобщи Франс прес.

Докладът дава и общ поглед върху прилагането на Конвенцията за забрана на касетъчните боеприпаси, приета през 2008 г. и влязла в сила през 2010 г.

Използването от страна на Сирия, която не е страна по конвенцията, на тези оръжия в големи количества е довело до "множество цивилни жертви", най-малко 165 от всички 190 жертви в света, за които има сведения.

В доклада се отбелязва също, че е вероятно египетски и руски касетъчни боеприпаси, използвани от Сирия, да са били доставени в миналото, а не по време на настоящия конфликт.

На 31 юли 2013 г. общо 112 държави подписаха или се присъединиха към конвенцията, която забранява напълно употребата, производството, пренасянето и складирането на тези оръжия.

Седемнайсет страни, главно в Азия и Европа, продължават да ги произвеждат или си запазват правото да ги произвеждат в бъдеще. Сред тези държави само за три се знае, че в миналото са използвали такива оръжия - САЩ, Израел и Русия.

Новият доклад е публикуван във връзка с четвъртата среща на държавите страни по конвенцията, която ще се състои в Лусака, Замбия, от 9 до 13 септември.

При употребата на тези оръжия носителят (бомба, артилерийски снаряд, ракета или снаряд с реактивно действие), съдържащ стотици малки експлозиви, може да бъде пуснат от самолет или изстрелян от оръдие, гранатомет или военен автомобил. Малките експлозиви се разпръскват на голям периметър и експлодират при сблъсък. Част от тях обаче не се взривяват при първия сблъсък, като по този начин се превръщат в мини, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase