Снимка: БТА
fallback

Сирия разполага с 1000 тона химически вещества според секретни документи на френската отбрана за химическия арсенал на режима на Башар Асад, които скоро ще бъдат разсекретени, съобщава в. "Журнал дю диманш", цитиран в електронното издание на в. "Фигаро".

Според публикацията френското разузнаване има доказателства за химическото нападение на 21 август в околностите на Дамаск, пише БТА.

Документ от четири страници е предаден на висшето ръководство на държавата, за да може съдържанието му да бъде резсекретено и публикувано. Става въпрос за синтез на Главна дирекция за външна сигурност и Дирекцията на военното разузнаване.

В част от документа се дават подробности за сирийската програма за химическо въоръжаване, определяна като "един от най-големите в света оперативни запаси". Целта е да бъде убедено френското и световното обществено мнение.

В доклада на френските разузнавателни служби става въпрос за неколкостотин тона иприт и газ зарин, като притежаваните химически вещества са общо над 1000 тона. Правителственият източник потвърди пред АФП, че информациите на вестника са точни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

batevale

преди 10 години

Химически оръжия се изготвят сравнително лесно ,а и не е нужно да имаш някакъв акъл за да ги използваш....По разните международни спогодби ,би трябвало отдавна да са унищожени ,но вместо това има разработени нови -- още по-коварни ,които убиват бавно или увреждат организма необратимо. Това са бинарните химически оръжия( единият компонент се поема примерно с храна или напитки ,а другият компонент може и чрез някаква козметика)...Подобен е случаят с някои генно модифицирани организми...

26

Анонимен

преди 10 години

А Франция колко тона има ? 10 000' 100 000? Колко ядрено оръжие има? Някой да иска да я бомбандира за това?

25

kaspar_garov

преди 10 години

Свърши се с Асадчо

fallback