Снимка: Reuters

Сирия очаква западен удар по територията си във всеки момент, заяви високопоставен представител на сирийските сили за сигурност, чието име не се споменава, предаде Франс прес.

"Ние очакваме агресия във всеки един момент и сме готови да отговорим на нея също във всеки един момент", е посочил представителят пред АФП.

Още по темата
Изявлението идва малко след като беше съобщено, че инспекторите на ООН на мисия в Сирия са напуснали страната и вече се намират на международното летище в Бейрут, в съседен Ливан.

Анализатори бяха предположили по-рано този месец, че западът няма да предприеме удари в Сирия, докато инспекторите са на сирийска територия.

Снощи президентът на САЩ Барак Обама обяви, че все още не е взел окончателно решение какъв да бъде ответния удар срещу Сирия заради използването на химическо оръжи.

Той поясни, че обмисля действия, които са строго фиксирани във времето и изключват сухопътна операция.

Обама обаче бе категоричен, че наказателен удар ще има, защото подобни операции дават шанс на света да се промени, пък и защото използваните химически оръжия от Сирия са заплаха не само за националната сигурност на САЩ, но и за най-верните й съюзници Израел и Йордания.
 
Засега Белият дом обмисля нанасянето на наказателни удари срещу ограничени цели в Сирия, става ясно от писменото изявление на държавния глава. Кога ще са те, остава тайна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase