Снимка: Reuters
fallback

Първият ден от работата на международните инспектори, които разследват предполагаема употреба на химическо оръжие в Сирия, е бил "много продуктивен". това каза днес пред журналисти Фархан Хак, говорител на генералния секретар на ООН, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на говорителя Бан Ки-мун е уверен, че екипът от  инспектори ще съумее да събере и анализира улики, свързани с използването на 21 август на химическо оръжие в едно от предградията на Дамаск, въпреки, че е минало известно време. 

Днес британския външен министър Уилям Хейг изрази опасения, че част от уликите може да са били унищожени заради масирания артилерийски обстрел на предградието Муадамия от правителствените войски. 

Утре инспекторите ще продължат работа, каза говорителят, но не уточни кои места ще посетят. Хак повтори, че целта на мисията на ООН е да установи дали са използвани химически оръжия, а не кой ги е използвал - дали правителствените сили, или бунтовниците. 

Експертите на ООН пристигнаха в Сирия три дни преди инцидента от 21 август и се предвижда да останат две седмици. 

Очаква се те да посетят предградието на Алепо Хан ал Асал, където, както се твърди от режима, на 19 март бунтовниците са използвали газ зарин. Именно заради това нападение ООН реши да изпрати свои инспектори в Сирия. 

Руският президент Владимир Путин и британският премиер Дейвид Камерън са обсъдили днес в телефонен разговор положението в Сирия и подготовката на срещата на високо равнище на Г-20, която ще се състои на 5-6 септември в Санкт Петербург. 

Разговорът се е състоял по инициатива на британската страна, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на руския президент. Според говорител на Даунинг стрийт, цитиран от Франс прес, Путин е заявил на Камерън, че още няма доказателства нито за използване на химически оръжия, нито че са били използвани от е сирийския режим.

След съобщенията, че на 21 август край Дамаск е било използвано химическо оръжие, на Запад, където се смята, че атаката е дело на сирийското правителство, зазвучаха призиви за военна намеса в Сирия. Британският външен министър Уилям Хейг каза днес, че е възможно да се отговори с военен удар по режима на Башар ал Асад и без в Съвета за сигурност на ООН да има единство по въпроса. Русия продължава да защитава Дамаск и смята, че бунтовниците са използвали химическо оръжие, за да дискредитират сирийските власти, отбелязва Франс прес, пише БТА. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Шампион

преди 11 години

ЕЕЕЕЕ,*** ми! Наистина казват, че 16 република на СОЦа процветава. С такива коментари и севернокорейците ще собират за коментиращи помощ.

39

Георгиев

преди 11 години

До Анонименписанията ти дават отговор,защо си анонимен

38

Анонимен

преди 11 години

А бре че имаме най голямото находище на злато в Европа, не ни пречи да го добиват чужди капиталисти демократи ....

fallback