Снимка: Reuters
fallback

Израел освободи 26 палестински затворници в рамките на сделка, с която от днес мирните преговори между враждуващите държави ще бъдат възобновени. Въпреки положителните сигнали повечето наблюдатели са скептично настроени относно поредния кръг тежки разговори между двете враждуващи страни, посочва Bulgaria On Air.

Автобуси извозиха освободените затворници от затвор в Централен Израел до граничните пунктове в Нейтуния на Западния бряг и Ерец в Газа. Половината от освободените бяха посрещнати в Рамала лично от президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

Това е първата група от общо 104 затворници, които правителството на премиера Бенямин Нетаняху миналия месец реши да освободи с цел подновяване на преговорите след тригодишно прекъсване.

Днес разговорите ще се състоят в Ерусалим. Следващите преговори ще се проведат през няколко седмици на различни места, включително в Йерихон на Западния бряг.

Американският държавен секретар Джон Кери, с чиято помощ миналия месец преговорният процес бе възобновен, се надява до девет месеца двете враждуващи страни да стигнат до споразумение. Въпреки че Израел подкрепя виждането на Кери, в неделя Тел Авив обяви, че ще продължи с плановете си за строеж на жилища на Западния бряг и в Източен Ерусалим, който палестинците искат да влезе в тяхна територия заедно с Ивицата Газа. ООН и ЕС осъдиха намеренията и ги определиха като незаконни. Това е и причина повечето наблюдатели да са скептично настроени за крайния изход и на този кръг от преговори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback