На плаката със снимката на Морси пише на арабски: "Морси е моят президент". Снимка: БТА

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Ащън заяви, че сваленият египетски президент Мохамед Морси е добре, има достъп до телевизия и е информиран за обстановката в страната, предаде Ройтерс.

Ащън заяви това пред журналисти след снощната си среща с Морси на неизвестно място.

"Постарах се семейството му да знае, че той е добре", каза европейският първи дипломат.

Досега Морси не беше посещаван от официални лица, а семейството му се оплака, че няма никакъв достъп до него, отбелязва Франс прес. Агенцията посочва, че Ащън не е уточнила мястото на срещата.

"Видях къде е, видях с какво разполага бившият президент, но не знам къде се намира това място", каза тя.

"Заявих, че няма да дойда, освен ако мога да се видя с него (Морси)", отбеляза Ащън, която се опитва да договори решение на политическата криза в Египет.

На въпрос за информация в медии, че предложила на Морси "безопасно заминаване", тя заяви: "Нищо подобно не съм направила."

Дойдох, за да се запозная с различните гледни точки, а не да казвам какво да се прави, отбелязала Ащън според ИТАР-ТАСС. С Морси имахме приятелски, открит и прям разговор. Водихме задълбочена дискусия, ограничи се да каже тя, без да спомене какво е било съдържанието на разговорите.

Според цитираното от ИТАР-ТАСС издание "Ал Баляд" Ащън дала категорично на Морси да разбере, че връщането му на власт е невъзможно.

При предишната си визита в Кайро по-рано този месец Ащън призова Морси да бъде освободен и изрази съжаление, че не е могла да се срещне с него.

Срещата на Ащън с Морси е продължила два часа.

Морси е държан от военните на неизвестно място. Обвинен е, че е заедно с палестинската ислямистка групировка Хамас е смятал да извърши "враждебни действия".

Привърженици на Морси отправиха призив за големи демонстрации в негова подкрепа днес въпреки заплахата на властите, че ще използват сила. Снощи близо един милион души преминаха в шествие до щаба на силите за сигурност в Кайро. Шествието протече мирно, но при сблъсъци между привърженици и противници на Морси в източния град Исмаилия бяха ранени 18 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase