35 души са убити при нападение пред щаба на Републиканската гвардия в Кайро. Снимка: БТА

Египетските "Мюсюлмански братя" призоваха днес на бунт, след като армията стреля срещу демонстрация на привърженици на сваления президент Мохамед Морси, при което бяха убити 35 души, съобщи Франс прес, позовавайки се на ислямисткото движение.

В писмено изявление Партията за свобода и справедливост (ПСС) - политическото крило на "Мюсюлмански братя" – призова "великия народ на Египет на бунт срещу тези, които се опитват да му отнемат революцията с помощта на танковете".

ПСС "настоява международната общност, международните организации и всички свободни хора по света да се намесят, за да предотвратят нови кланета (. . . и) появата на още една Сирия в арабския свят".

Още по темата

Междувременно египетското министерство на здравеопазването съобщи днес за най-малко 34 убити при нападение пред щаба на Републиканската гвардия в Кайро, а армията заяви, че около 200 души са арестувани, след като са се опитали да нахлуят с огнестрелни оръжия в обекта, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Служител на здравното министерство каза, че по първоначални данни при атаката са загинали 34 души, а 300 са били ранени.

По-рано представители на армията заявиха, че въоръжени мъже са убили офицер и най-малко петима поддръжници на отстранения от власт президент Мохамед Морси, когато събралите се хора пред щаба на Републиканската гвардия са се опитали да щурмуват сградата.

Говорител на "Мюсюлманските братя" написа в Twitter, че според привърженици на Морси армията и полицията са се опитали да разпръснат демонстрацията им, като са използвали смъртоносна сила.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase