Сирийският бежански лагер Ал Заатри в Йордания. Снимка: Reuters

Броят на регистрираните или очакващи регистрация сирийски бежанци надхвърли 1,5 милиона, съобщи днес Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Фактът, че 1,5 млн. души са се регистрирали или очакват да се регистрират, означава, че реалният брой е много по-голям, смята комисариатът, предаде Ройтерс.

По разкази на бежанци засилващите се боеве и преминаването на градове и села от едни ръце в други, особено в конфликтни райони, води до това, че все повече цивилни решават да напуснат.

Сирийци са били произволно арестувани и изтезавани от правителствените сили в сгради на службите за сигурност в Северна Сирия, съобщи "Хюман райтс уоч", цитирана от ДПА.

Базираната в Ню Йорк организация оповести, че нейни представители са открили документи и веществени доказателства за нарушения, когато посетили обекти на Организацията за държавна сигурност и на сирийското военно разузнаване в Ракка в края на април, след като местни въоръжени опозиционни групи поеха контрола над града.

По думите на заместник-директора й за Близкия изток стаите за разпити и уредите за изтезания, които били видени в тези обекти, съвпадали с описаните от изтезавани бивши арестанти, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase