Барак Обама и Махмуд Абас. Снимка: Reuters
fallback

САЩ държат на идеята за палестинска държава, която да е държава на палестинския народ и да съществува успоредно с еврейската държава Израел, каза президентът на САЩ Барак Обама, който е на посещение в Рамала, предаде ДПА.

На обща пресконференция с палестинския президент Махмуд Абас Обама призова палестинците да не се отказват от постигането на мир, "колкото и трудно да е това ". Единственият път напред минава през воденето на преки израелско-палестински преговори, заяви американският президент. Той отбеляза, че не е изгубил надежда, че е възможно Израел и палестинците да се договорят за така нареченото "решение за две държави". Обама обаче не предложи как да се постигне това, отбелязва Ройтерс.

Обама каза, че новият държавен секретар Джон Кери ще отдели много време и ще положи много усилия, за да се опита да намали различията между двете страни в конфликта, за да се върнат те отново към отдавна замрелите преки преговори.

Обама заяви, че разговаряйки с израелския премиер Бенямин Нетаняху, му е казал, че не е конструктивно да се продължава с изграждането на израелски селища и че това "не е напредък към каузата на мира".

Палестинският президент Махмуд Абас от своя страна подчерта пред американския президент, че мирът с Израел не бива да бъде постиган чрез насилие, окупация, строеж на селища, арести или чрез отричане на правата на палестинските бежанци, предаде Асошиейтед прес. Изказванията на Абас звучаха всъщност като изреждане на оплакванията на палестинците от Израел, обобщава агенцията.

Абас отново изтъкна желанието на палестинците да имат своя държава, която да обхваща Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Ерусалим - територии, които Израел завзе във войната от 1967 г. Оттогава Израел е построил десетки селища на Западния бряг и в Източен Ерусалим, в които сега живеят 560 000 израелци. Откакто Обама стана президент, броят им се е увеличил с 60 000.

На пресконференцията Барак Обама осъди изстрелването на две ракети по Израел от въоръжени групировка от Западния бряг, предаде Франс прес. "Днес видяхме заплахата, която идва от Газа с изстрелването на ракети. Осъждаме това нарушение на важното примирие, което предпазва както израелците, така и палестинците," заяви американският президент.

В Рамала американският президент бе посрещнат и с протести. Около 150 палестинци скандираха антиамерикански лозунги и викаха, че искат оръжия, а не президентски посещения. Те посрещнаха президентския хеликоптер, размахвайки ръце във въздуха, сякаш искат да го прогонят, и обвиняваха Обама, че е на страната на Израел. "Искаме гранатомети, а не колаборация с ЦРУ", цитира Ройтерс лозунгите на протестиращите.

Хеликоптерът на американския президент кацна в правителствения комплекс в Рамала. Голяма част от града, който де факто играе ролята на палестинска столица, бе блокирана заради няколкочасовото посещение на Обама - по улиците патрулираха стотици въоръжени служители на силите за сигурност, полицаи и цивилни. За разлика от топлото посрещане в Израел, палестинците бяха много по-хладни към Обама, очевидно ядосани от обещанието му за неизменна подкрепа за Израел и неколкократно декларираната готовност на САЩ да гарантира сигурността на Израел, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Sunshine

преди 11 години

amerikanskiyat prezident samo na dumi e na stranata na Israel shtom gi prinujdava da otstypyat pred vragovete im-palestincii-musulmani,koito samo iskat da gi ograbyat zemyata im i da gi unishtojat!I tova ne e w polza na mira v rayona-da davash na vylka ovcete ot stadoto,zashtoto gi iskal- otsypvaneto na Gaza na palestincite e dokazatelstvo za tova-hilqdite bombi i teroristi`ni aktove sreshtu Israel dokazva che palesticite iskat samo voina,grabej i ubijstvo kato dyavola,a ne istina,mir i pravda

20

Анонимен

преди 11 години

Обама заяви, че разговаряйки с израелския премиер Бенямин Нетаняху, му е казал, че не е конструктивно да се продължава с изграждането на израелски селищаAloooo, ami to tam wsichko e zastroeno, postroeno, dostroeno ot ewrei.EWREITE OTDAVNA TRQBVACHE DA ZASTROQT OKUPIRANITE TERITORII!To ako palestinzite stqha da gi zastroqt, tova ste stane sled 100 godini.Moje bi.

19

Анонимен

преди 11 години

Poznavam palestinzi, poznavam i ewrei.Palestinzite vse me pitat dali imam rabota za tqh, ewreite sami se oprawqtTaka i sega.palestinzite iskat nqkoi da im naprawi darjawata, da im sgotwi qdeneto, da im dade pomostiSami ne mogat da se oprawqt

fallback