И от двете страни на конфликта в Сирия участват жени. Снимка: архив, Reuters

Абир Рамадам, специалистка в лаборатория по радиология в Хомс, на 40 години постъпи в Силите за национална отбрана, за да се превърне в една от амазонките, врекли се във вярност на сирийския президент Башар Асад, пише Франс прес.

В камуфлажна униформа и шапка с козирка Абир марширува на стадион на входа на град Хомс, в централната част на страната, вдигнала високо юмрук и скандирайки: "Аллах, Сирия, Башар, това е всичко" - бойния вик на привържениците на държавния глава, който бунтовниците се опитват да свалят.

Входовете на стадиона са пазени от жени, въоръжени с автомати "Калашников". Отвън други въоръжени жени претърсват колите, спрени пред пропускателен пункт. Тези жени се наричат "федаяте", което в буквален превод от арабски означава "тези, които се жертват".

"Съпругът ми ме насърчи да постъпя в армията и идеята ми хареса. Явих в се в наборен център и лесно ме приеха", разказва Абир Рамадан, която е от трето поделение.

"Преди не можех да боравя с оръжие и не смеех да остана сама вкъщи, за да не бъда нападната. Исках да се науча да си служа с оръжие и да помагам. Ето защо се явих като доброволка, защото страната ми е ранена", казва Абир.

Първата женска част към Силите за национална отбрана - паравоенни сили, предназначени да помагат на сирийската армия в борбата й срещу бунтовниците, наброяват 450 жени воини на възраст между 18 и 50 години, твърди Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Но защо тази част е била сформирана първо в Хомс? "Заради трагедиите, преживени от града. Това не е нормална война. Тя не прилича по нищо на войната от октомври 1973 г. срещу Израел. Това не е врагът, с когото се сблъскахме тогава", разказва запаснячката Нада Джахджах, която надзирава тренировките на амазонките.

"Този път врагът е от нашето семейство. Той е сред нашите съседи. Той е от съседните страни, които доставят оръжия и разпространяват интегристки идеи. Тези врагове убиват и колят сирийците. Това е жестока война", допълва тя.

Бунтът, подет през март 2011 г., прерасна във война срещу репресиите на режима на Асад, който твърди, че се защитава от терористични групи, близки до Ал Кайда, въоръжавани и финансирани от чужбина.

За 22 месеца по данни на ООН конфликтът вече е отнел живота на над 60 000 души.

Наречен от бунтовниците "столица на революцията", Хомс беше първият град, който се вдигна на въоръжената борба, преди войниците на Асад да възстановят контрола над голяма част от него. Но в този град с население от 1,5 милиона души, сред които има сунити, християни и алауити, насилието на религиозна основа достигна своя връх.

Името на квартала, което е вписано в личните карти на жителите на Хомс, често пъти има смъртоносни последици, защото директно сочи религията на техните притежатели. Ето защо нито една от "федаяте" не иска да каже къде живее.

Сунитите, които съставляват 80 процента от населението, в по-голямата си част подкрепиха бунта, докато алауитите, към които принадлежи Асад /10 процента/ и християните /5 процента/ се присъединиха към властта.

Постъпването в Силите за национална отбрана е доброволно и тренировките се извършват или от 8 до 12 ч., или от 12 до 16 ч. , за да могат амазонките да не прекъсват работа. "Тренировките включват стрелба с калашников и с картечница, боравене с гранати, нападение на противникови пропускателни пунктове и контрол на нашите пунктове, извършване на обиск и курсове по военната тактика“, обяснява Джахджах.

Итидал Хамад, 34-годишна чиновничка и майка на три дъщери, признава, че мъжът й я насърчил, но допълва, че е постъпила в силите преди три месеца, водена от желанието да помага на сирийската армия и да защитава страната си.

И по време на парада по повод завършването на подготвителния курс федаяте продължават да викат с цяло гърло: "Ще пожертваме и кръвта, и душата си за теб, Башар".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase