Асад представи план за политическо решение на кризата. Снимка: архив, Reuters
fallback

Президентът на Сирия Башар Асад представи днес в реч план за "политическо решение" с цел да се сложи край на конфликта, който според ООН е отнел живота на над 60 хиляди души, посочва Франс прес.

Планът на Асад включва три етапа. Основните елементи на плана, които според АФП ще бъдат представени и официално от правителството в рамките на "национална харта", предстои да бъдат одобрени на референдум.

През първия етап се предвижда "страните, които въоръжават терористите", да поемат ангажимента да прекратят отпускането на финансова помощ. Едновременно с това се предвижда да бъде сложен край на "терористичните операции", за да се даде възможност на бежанците да се завърнат у дома. Сирийската армия също ще прекрати операциите си, като си запази правото да реагира в случай на заплаха за националната сигурност. През първия етап се предлага да бъде създаден механизъм, който да следи дали замесените в конфликта страни спазват поетите от тях задължения,като специално внимание се отделя на контрола върху границите.

През втория етап правителството предлага да организира конференция за национален диалог, в която да участват всички страни, замесени в конфликта. Паралелно с това се предвижда да бъде изготвен текстът на Национална харта, която защищава суверенитета на Сирия, нейното единство и териториална цялост, като се отхвърля външната намеса, тероризмът и насилието. Националната харта ще бъде предложена за одобрение на референдум.

Следващата стъпка според плана на Асад е да бъде създадено разширено правителство с представители на всички слоеве на обществото, чиято основна задача ще бъде да прилага Националната харта. Негова задача ще бъде и организирането на парламентарни избори /АФП посочва, че на този етап не става дума за президентски избори/.

През третия етап, който би трябвало да настъпи след изборите, се предвижда в съответствие с конституцията да бъде създадено ново правителство. Веднага след това в страната трябва да се свика национална конференция за помирение, след което всички арестувани по време на въоръжения конфликт да бъдат амнистирани.

Сирийската опозиция вече отхвърли мирната инициатива, предложена в днешната реч на президента Башар Асад и заяви, че целта й е да осуети дипломатическите усилия за слагане край на гражданската война в страната, предаде Ройтерс.

Сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта, за да може да се постигне политическо решение на войната в страната му, заяви говорител на върховния комисар на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън.

Британският външен министър Уилям Хейг обвини Башар Асад в лицемерие и заяви, че отправеният в речта му призив за мирна инициатива няма да заблуди никого.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че сирийският президент Башар Асад просто е повтарял празни обещания по време на днешната си реч в Дамаск и призова за бърз преход в разкъсваната от войната страна, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 11 години

Ей, комунязчета, Владимир Паскалевчета, Кирезчета и прочее смрадлива червена ***, ревете не ревете, ръсите не ръсите помията от червените си кратуни, престъпника Асад го чака калъчката. Може преди това да го ощастливят.

38

nuevo

преди 11 години

ANNA NEWS всеки ден обновява истинските новини за Сирия - напишете го в гугъл и ше го намерите. Западните медии са манипулатори, а катрин аштън е вещица.

37

kireza

преди 11 години

За да се реши въпроса е нужно:1.Да бъдат изтребени всичките бандити в Сирия2.Да бъдат изтребени господарите им от НАТОТогава ще заглъхне всичко - както е казал Сталин на времето:Няма бандити,няма проблеми....:)))))))))))))

fallback