Дим се издига след двата взрива в сградата на генщаба на сирийската армия. Снимка: Reuters

Кореспондентът на англоезичната иранската телевизия "Прес Ти Ви" Мая Насър, по произход сириец, бе застрелян от снайперист в Сирия, а Хусейн Мортада, ръководител на бюрото на арабскоезичната телевизия "Ал Алам", филиал на "Прес Ти Ви" в Дамаск, бе ранен, предаде Ройтерс.

Двете телевизии се финансират от иранското правителство, посочва Франс прес.

Бунтовници в сирийската столица Дамаск атакуваха колегите ни от "Прес Ти Ви" и убиха един от репортерите ни, обяви говорителката на телевизията Бардия Хонардар в ефир, уточнявайки, че те били нападнати, докато отразявали експлозиите в Дамаск.

.

Още по темата

Тази сутрин в центъра на Дамаск станаха два мощни взрива, съобщиха световните агенции, цитирайки сирийската телевизия. При нападението са били ранени няколко души от охраната на зданието на генералния щаб на армията, съобщи Ройтерс, като се позова на комюнике на сирийското министерство на отбраната.

"Въоръжена група терористи, свързани с чуждестранни противници на страната, извършиха по-рано днес нов терористичен акт", се казва в комюникето на сирийското министерство на отбраната. "Вследствие на взрива на зареден с експлозиви автомобил и на второ самоделно взривно устройство зданието на генералния щаб бе повредено и избухна пожар. Ранени са няколко души от охраната", изтъква министерството.

Преди това министърът на информацията на Сирия Омран аз Зуби заявил пред местни журналисти, че няма жертви сред членовете или служителите на генералния щаб, посочва ИТАР-ТАСС. Според сирийска опозиционна организация втората експлозия била последвана от престрелка с леко оръжие.

Отговорност за нападението пое бунтовническата Свободна сирийска армия. "Свободната армия порази сграда на Генералния щаб на площада на Омеядите в Дамаск. При двата мощни взрива има десетки убити", съобщи пресслужбата на военния съвет на организацията.

При нападението е пострадала намиращата се наблизо сграда на посолството на Египет в Дамаск.

Според информация на официални сирийски медии сирийската армия и полиция преследват проникналите в столицата "терористи".

Франс прес съобщава за "ожесточена престрелка" в района, където бе извършен двойният атентат.

Намиращият се в Лондон сирийски Център за наблюдение на човешките права твърди, че най-малко един нападател самоубиец се е взривил вътре в зданието на генералния щаб. Това дало възможност на група нападатели да проникнат в сградата, където избухнала престрелка с охраната. Според данни на Център, цитирани от Франс прес, при престрелката "паднаха множество жертви" и от двете страни, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase