Сирийските правителствени сили обсадиха и атакуваха бунтовнически район в Южен Дамаск. Снимка: архив, Reuters

Най-малко 54 души загинаха и десетки бяха ранени при въздушен удар срещу бензиностанция в сирийската провинция Ракка, в северната част на страната, предаде Ройтерс, като се позова на сирийския Център за наблюдение на човешките права. Центърът получил информация от свои източници в района. Броят на убитите и ранените е над 110.

Междувременно сирийските правителствени сили обсадиха и атакуваха бунтовнически район в Южен Дамаск, арестувайки над 100 души, съобщи сирийската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс. Активисти на опозицията твърдят, че няколко души са застреляни.

Танкове и войници са блокирали всички подстъпи към квартала, съобщи активист от квартал Ярмук, където има неофициален палестински бежански лагер и където се крият бунтовниците през последните дни. Няколкостотин войници претърсват района, придвижвайки се пеш или с камиони, оборудвани с тежки картечници.

Блокирани сме тук, могат да напуснат само децата, жените и по-възрастни мъже. Младите мъже, както и по-млади жени, които може да са бунтовници, не ги пускат извън района, каза активистът Абу Салам по Skype. Крием се по домовете си. Страх ме е да изляза от къщи. Стоя тук и чакам да видя дали ще стигнат до нашата улица, дали ще ме арестуват или застрелят, каза той.

В изявление късно вчера опозиционният Сирийски национален съвет обяви кварталите в Южен Дамаск за "бедствена зона".

Ден след като сирийските бунтовници превзеха стратегически контролен пункт на границата с Турция, в пограничните райони на Северна Сирия продължава да отеква грохот от оръдейна стрелба.

Сирийската телевизия съобщи, че сирийски военен хеликоптер се е разбил в бунтовническото предградие на Дамаск – Дума. Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Франс прес, хеликоптерът е бил свален от бунтовници в района на Тал аб Курди, близо до Дума.

Позовавайки се на комюнике на сирийското министерство на информацията, Ройтерс съобщи, че при падането си хеликоптерът е закачил опашката на пътнически самолет с 200 души на борда, който обаче кацнал безпроблемно на международното летище в Дамаск, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase