Стотици посрещнаха в Ливан Бенедикт XVI. Снимка: Reuters
fallback

Папа Бенедикт XVI призова за изкореняването на религиозния фундаментализъм. Ливан пък трябвало да бъде модел за мирно съвместно съществуване и религиозна толерантност в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Това бяха ключовите моменти в речта в президентския дворец в Бейрут, цитирани от световните агенции.

Папа Бенедикт XVI говори пред аудитория, включваща християнските и мюсюлманските лидери на страната.

Той нарече Близкия изток бурен регион, който "изглежда преживява нескончаеми родилни мъки."

Религиозната свобода е фундаментално право за всички хора, подчерта папата през втория ден от визитата си, помрачена от гражданската война в съседна Либия и протестите в мюсюлманския свят срещу американски филм, възприет като гавра с пророка Мохамед, информира агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Християнството и ислямът съжителстват в Ливан от векове, аргументира се Светият отец, често в едно и също семейство.

"Ако това е възможно в едно семейство, защо да не бъде възможно на нивото на цялото общество?" запита той.
Преди речта си папата се срещна с мюсюлманските лидери на Ливан, с премиера сунит Наджиб Микати, с председателя на парламента Набих Бери, който е шиит и с религиозните лидери на 18-те секти в Ливан, съобщи ДПА.

Великият мюфтия на ливанските сунити шейх Мохамед Рашид Кабани предаде на Бенедикт писмо, в което подчертава, че мюсюлманите и християните имат еднакви права.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 11 години

К,ВО МЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО БИЛ КАЗАЛ НЯКАКЪВ ПА-ПА

15

хм..

преди 11 години

Буров, вярата, най-общо казано, не означава непременно хуманизъм и добри дела. В историята има достатъчно примери - като се почне от изстъпленията на католицизма през средните векове и се стигне до днешните умопомрачителни сблъсъци на различно вярващи в арабския свят. Кои са причинили повече злини на човечеството - теистите или атеистите? Въпрос с много отговори. Не смятам за правилно да се налага само един от възможните такива. А иначе Вие сте свободен да вярвате или не в каквото пожелаете.

14

Буров

преди 11 години

До 16 Не, не съм аз, но споделям мнението на 15. Цялата пустош на днешна България е резултат от делата на атеисти-***. Първо 45 години и после още 22- следващите посткомунисти-атеисти. Без вяра от Хомо сапиенс човек деградира до един обикновен ***.

fallback