Свободната сирийска армия се е сдобила с ракетни комплекси и ще ги използва в Алепо. Снимка: архив, Reuters

Свободната сирийска армия се е сдобила за пръв път с преносими зенитно-ракетни комплекси, които са били доставени на бунтовниците през съседна Турция, съобщават Ройтерс и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на американската телевизия Ен Би Си Нюз.

Опозиционната групировка е получила около двайсет преносими ракетни комплекса. Не е известно точно какъв е техният вид и телевизионният канал не съобщава повече подробности.

Свободната сирийска армия възнамерява да използва преносимите зенитно-ракетни комплекси в борбата със сирийската авиация в Алепо, където през последните дни въздушните удари станаха по-интензивни, а с тях нарасна и необходимостта на бунтовниците от такива оръжия.

Още по темата

Произходът на ракетните комплекси също не е известен. Ройтерс  обаче, позовавайки се на американски правителствени източници, посочва, че арабските правителства, които искат да свалят от власт режима на Башар Асад, в т.ч. Саудитска Арабия и Катар, от седмици настояват сирийските бунтовници да бъдат снабдени с такива ракетни комплекси.

Британският вестник „Гардиън“ пък, позовавайки се на командири от Свободната сирийска армия, пише, че сирийските бунтовници все повече използват иракската тактика да залагат крайпътни бомби във войната си срещу Башар Асад. Неотдавна бунтовниците взривиха танкове, движещи се в дълга колона, които щели да нападнат бунтовниците вътре в град Алепо.

Използването на импровизираните взривни устройства се е засилило през последните месеци, а бойците стават все по-умели в направата им. Иракски бунтовници широко използваха крайпътни бомби в кампанията си срещу американските военни, припомня изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase