Край бреговете на Сирия е пристигнала вече руска морска пехота. Снимка: архив, Reuters
fallback

Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия, за да се бори срещу кюрдските сепаратисти, пише в заглавие руският в. "Комерсант".

Конфликтът в Сирия изостри друго дългогодишно противопоставяне в региона. Възползвали се от конфронтацията между сирийската опозиция и режима на Башар Асад, кюрдските сепаратисти се активизираха не само в Сирия, но и в Ирак и Турция.

Вниманието на цял свят вече от седмица е приковано към боевете в Дамаск, а междувременно сирийските кюрди с подкрепата на ПКК и лидерите на Иракски Кюрдистан незабелязано установиха контрол над няколко града в Североизточна Сирия, без да срещнат съпротива от правителствените войски. В отговор Анкара започна да готви военно нахлуване в съседната страна, за да отслаби позициите на кюрдските сепаратисти, посочва изданието.

Турското ръководство се обяви срещу режима на Башар Асад и даде подслон на Сирийския национален съвет (СНС), напомня вестникът. Според негови експерти Турция би могла да стане свързващо звено между сирийската опозиция и 23-те милиона кюрди - най-голямото етническо малцинство в страната с 9 на сто от населението, като ги убеди да минат на страната на революцията.

По данни на "Комерсант" обаче основните кюрдски организации не свързват своето бъдеще със СНС, а мечтаят с подкрепата на съмишленици от Ирак и Турция да провъзгласят на сирийска територия автономен Западен Кюрдистан. Независимо как ще приключи сирийската криза, кюрдите при всяко положение вече успяха да обединят своите сили и да укрепят позициите си и в конфронтацията с режима на Асад, и във войната срещу турските власти, изтъква всекидневникът.

Същевременно край сирийските брегове е пристигнала вече руска морска пехота - "създаден е десантен юмрук", отбелязва "Независимая газета".

Вчера главнокомандващият руския военноморски флот вицеадмирал Виктор Чирков положи усилия да разясни пред обществеността задачите, поставени на руските бойни и спомагателни кораби, изпратени в Средиземно море. На пресконференцията не се чуха особени откровения, но коментарите на адмирала подсказват извода, че формираната до близкоизточното крайбрежие руска военноморска групировка е пряко свързана със събитията в Сирия, се казва в статията.

Според Чирков тези кораби "изпълняват задачи по планова бойна подготовка (. . .), набелязани още миналата година. Това не е скорострелно решение". При все това създаваната групировка включва цели пет десантни кораба, което съвсем не е нещо обичайно. Трудно е дори да си спомним за друг толкова мощен руски морски десант в този регион, коментира всекидневникът.

Всички кораби наистина се използват вече над 30 години и едва ли могат да носят целия товар, за който са предвидени - 1200 десантчици и 72 единици бронирана техника. Но дори ако приспаднем 20 на сто, става дума за "близо 1000 десантчици и малко под 60 бронирани машини - сериозно войсково формирование. . . Защо ли е потрябвало да бъде там?" - пита се изданието.

Адмирал Чирков дал "изчерпателни пояснения" - напомнил, че "в сирийското пристанище Тартус има пункт за материално-техническо снабдяване на руския военноморски флот", твърде удобен за Русия, която ще положи усилия да го запази. Но "дипломатично отбелязал", че в близко бъдеще групата бойни кораби няма намерение да се отбива в Тартус, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

351

Анонимен

преди 11 години

българия русия две напълно разминаващи се нацииболи го путин *** за калпавата ти българия

350

Avstriq

преди 11 години

Abe hora kakva e tazi omraza sre6tu Turciq?5 veka pod robstvo ne vi li stigaaaa :D :D pak si govorete nqma nisto loso...hahhh

349

До динко

преди 11 години

Динко,мисли с главата си кви ги плещиш,*** ти да не си пумак че така ми изглежда,насраната ти Турция си *** потурите от бат Путин и Ку Че Ям кви ги дрънкаш,че Русия няма Хаарп ли бе,има по лошо даже два урагана и няма да се занимават повече,Америка Хаарп та Хаарп,че Русия няма,ми те са ги измислили тия работи бе ти май представа си нямаш колко са издържливи руснаците,най много от химич.ор.ие да направят водка

fallback