САЩ са изпратили значителни подкрепления в района на Персийския залив. Снимка: архив, Reuters

САЩ тайно са изпратили значителни подкрепления в района на Персийския залив, за да пресекат всеки опит на Иран да блокира Ормузкия пролив, съобщи вестник "Ню Йорк таймс".

Паралелна цел на увеличаването на американския военен контингент в района е да се увеличи значително броят на самолетите, които биха могли да извършват удари дълбоко във вътрешността на Иран при евентуален военен конфликт, посочва вестникът.

Най-видимият елемент на увеличеното военно присъствие на САЩ са множеството военни кораби, чието разполагане значително разширява възможностите за охрана на Ормузкия пролив, както и за евентуалното му деблокиране, ако Иран се опита да го минира.

Броят на миночистачите е бил удвоен до общо 8 бойни кораба. В района е предислоциран и реконструираният товарен амфибиен кораб "Понс", който ще се използва като плаваща база за управление на военноморски и хуманитарни операции.

След като петролното ембарго срещу Иран влезе в сила, засилването на военното присъствие на САЩ в Персийския залив, макар да се представя като изключително отбранителна операция, е свързано със сериозни рискове, в това число опасността корпусът Революционни гвардейци да реши да реагира с военни средства, посочва вестникът.

"Посланието към Иран е ясно: дори не си помисляйте за затваряте Ормузкия пролив", заявил пред вестника високопоставен правителствен служител, който пожелал да остане анонимен, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase