В Сирия изтезават дори жени, алармира "Хюман райтс уоч". Снимка: архив, Reuters
fallback

Сирийските власти са превърнали подлагането на цивилни на мъчения в държавна политика, твърди "Хюман райтс уоч". В доклад, публикуван днес, международната правозащитна организация определя тази практика като престъпление срещу човечеството и призовава Международния наказателен съд (МНС) да предприеме
необходимите действия, предаде ДПА.

"Хюман райтс уоч" е идентифицирала 27 центъра за задържане в Сирия и отбелязва кои са държавните органи, използващи мъчения.

"Сирийските разузнавателни агенции управляват множество отделни центрове за мъчения, пръснати в цялата страна", коментира представител на базираната в Ню Йорк организация.

Докладът се базира на над 200 интервюта, взети след започването на протестите срещу режима. Според бивши арестанти сред използваните техники за мъчения са нанасянето на продължителен побой с палки и кабели и принуждаването на хора да стоят дълго време в болезнени пози. Използват и се мъчения като пускане на ток, изгаряне с киселина, сексуални посегателства, изтръгването на нокти и симулирането на екзекуция.

Oще по темата

На изтезания са подлагани най-често мъже на възраст между 18 и 35 години, твърди "Хюман райтс уоч". Такива техники обаче биват използвани и срещу жени, деца и по-възрастни хора.

Междувременно върховният комисар на ООН по човешките права Нави Пилай призова Съвета за сигурност да сезира Международния наказателен съд (МНС) заради тежките нарушения на човешки права в Сирия, включително нападения над болници, предадоха ДПА и Франс прес.

"По мое мнение както правителствените сили, така и въоръжената опозиция са замесени в действия, от които страдат цивилни, и трябва да се потърси отговорност от извършителите на нападения над цивилни. Доказателствата сочат, че са извършени престъпления срещу човечеството", заяви Пилай в свой доклад пред 15-членния Съвет за сигурност на ООН в Ню Йорк.

Постоянният представител на Франция в ООН Жерар Аро заяви, че страната му подкрепя молбата на Пилай да се сезира МНС за убийствата в Сирия.

Нави Пилай изрази готовност да изпрати група експерти в Сирия, които да проверят твърденията на Дамаск, че насилието над мирни жители се извършва от терористи, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. "Правителството на Сирия е длъжно да допусне в страната независими експерти, за да може те да потвърдят това", заяви Пилай.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

pachangel

преди 11 години

Базираната в Ню Йорк еврейска организация "Хюман райтс уоч" какво друго ще твърди,нали за тази работа са ги наели.Наемниците за тях са "опозиция" която с "мирни" сревства се бори за утвърждаването на еврейско-американско правителство.

35

Анонимен

преди 11 години

Измъчването на цивилни е държавна политика на Нато, Оон, "Хюман райтс уоч", и други * придатъци!

34

murmashka

преди 11 години

Ами че това и в България е така.Цветанов и Бойко какво правят? Да не би с перце да ни гладят

fallback