Андерс Фог Расмусен. Снимка: архив, Reuters

Твърдата позиция на всички страни от НАТО е, че свалянето на турски изтребител от страна на Сирия е напълно неприемливо действие, което осъждаме решително. Това заяви генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен след днешното извънредно заседание на Северноатлантическия съвет, свикано по искане на Турция по силата на чл. 4 от Северноатлантическия договор.

Текстът предвижда общи консултации между страните от организацията, когато по мнение на която и да е от тях териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на някоя от страните от Алианса е застрашена.

Турция поиска това спешно съвещание, след като неин невъоръжен изтребител бе свален в края на миналата седмица при спорни обстоятелства от противовъздушната отбрана на Сирия.

Още по темата

По думите на Расмусен свалянето на самолета е поредното доказателство, че Сирия не уважава човешкия живот, мира и сигурността. Продължаваме да наблюдаваме със загриженост и отблизо ситуацията, съюзниците изразяват своята пълна солидарност с Турция, добави той.

В отговор на въпрос какво ще предприеме НАТО при повторение на подобен случай Расмусен изрази надежда сходни събития повече да не се случват, както и очакване напрежението в района да не продължи да се покачва. Ако нещо се случи, съюзниците ще продължат да наблюдават ситуацията и ако е необходимо, ще се консултираме и ще обсъдим какво друго би могло да бъде направено, заяви той. Очаквам Сирия да вземе всички мерки за избягване на подобни събития занапред, добави Расмусен.

Той уточни, че на днешното заседание на посланиците на 28-те страни от НАТО не е било обсъждано прилагането на чл. 5 от Северноатлантическия договор, според който въоръженото нападение на една или повече държави от организацията се приема за нападение срещу всички страни от Алианса. Този текст е влизал в сила само един път от основаването на НАТО през 1949 г. - след нападенията в САЩ през 2001 година, отбелязва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase