Бюлент Арънч. Снимка: архив, Reuters
fallback

Турция няма намерение да започва война с никого и ще действа само в съответствие с международното право, след като неин самолет беше свален от Сирия миналата седмица, заяви вицепремиерът Бюлент Арънч на пресконференция след заседание на правителството.

Каквото е необходимо да бъде направено, определено ще бъде направено в рамките на международното право. Нямаме намерение да започваме война с когото и да било. Нямаме такова намерение, подчерта Арънч, цитиран от Ройтерс.

Белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс обаче е говорил днес за възможност за "европейска" и "международна" намеса в Сирия, без санкцията на ООН, съобщи медийната група Ер Те Ел. Рейндерс е направил тези коментари след завършилото днес в Люксембург заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

По неговите думи ЕС следва да втвърди тона срещу Дамаск. Той не изключва международна намеса в Сирия и отбелязва, че тази възможност вероятно ще бъде обсъдена на срещата на групата Приятели на народа на Сирия в Париж на 6 юли.

На днешния съвет министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле е заявил необходимостта от незабавно намаляване на напрежението, а колегата му от Холандия Ури Розентал е посочил, че не се обсъжда предприемането на военна намеса.

Същевременно Рейндерс е заявил, че ако няма промяна в следващите дни, ще бъде необходимо Приятелите на народа на Сирия да предприемат стъпка. В случай, че блокадата в Съвета за сигурност на ООН продължи, ще трябва да се видят възможностите за намеса извън тази рамка, е посочил той, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

234

Бай Ганьо до 304

преди 11 години

за всяко нещо си има време ...ще дойде времето когато ердоган ще си пие кафето в Шам като завоевател,рано или късно Есет ще плати за това... целта на Турция е друга сега...като икономика с всеки изминат ден расте след няколко години ще е сред десядката в цвета..първата цел на Турция да завладее Европа като икономичиски...сега ако нападне Сирия икономически най малко 50 години ще иде назад ...точно това иска ЕС, но няма да дойде на тяхното искане ....и Саркози искаше много неща за Турция...

233

Ефрейтор до 320

преди 11 години

Не ти оспорвам качествата г-н Конструктор, смятам обаче, че много лапета и т.н. офицерки искат война и скачат като палета, без да знаят за кво иде реч. Опитвам се да кажа, че война не се почва щото някой нарекъл друг ***- помежду другото имидж, който самите българки си докараха...защо сръбкините нямат такъв имидж? Иначе агония на умиращ човек в бойни действия не съм виждал, нито съм бил на война, но и прав под масата не съм бил, когато мацката е била на студентски начала в ШЗО Плевен.

232

Че

преди 11 години

те много са го обрали отката. Още от 70-те години. Програмата Абакан.

fallback