Сирия притежава хиляди тонове от бойните отровни вещества. Снимка: архив, Reuters

Международни войски може да се намесят в Сирия, ако възникне опасност сирийските запаси от химически оръжия да попаднат в ръцете на терористи при падане на режима на президента Башар Асад, заявиха западни дипломатически източници, цитирани от британския в. "Дейли телеграф".

Сирия притежава хиляди тонове от бойните отровни вещества зарин, иприт и нервно-паралитичния VX-газ. Западът се тревожи за сигурността на тези боеприпаси, ако режимът на Асад падне от власт или загуби контрол върху обектите, където се съхраняват материалите.

Според цитираните от вестника източници въстанието в Сирия засега вероятно не представлява заплаха за съществуването на режима, но ако това се промени, международната общност ще трябва да предотврати възможността химическите оръжия да попаднат в опасни ръце.

Има информация, че Ал Кайда, която е обвинявана за извършени напоследък бомбени атентати в Сирия, вкарва свои агенти в страната от съседен Ирак. Шиитската екстремистка групировка Хизбула отдавна поддържа присъствие в Сирия и е близък съюзник на Асад.

Сирия подобно на Израел не е подписала конвенцията за химическите оръжия от 1997 г., нито е член на Организацията за забрана на химическите оръжия, която проверява запасите от тези оръжия. Според външни експерти сирийската програма за химически оръжия датира от 70-те години на 20 век и е сред най-напредналите в Близкия изток. Предполага се обаче, че Асад не притежава биологични оръжия, отбелязва вестникът.

Американският конгресмен от Републиканската партия Майк Роджърс каза по Си Ен Ен, че САЩ имат информация за най-малко десетина склада с "много сериозни запаси от химически оръжия" в Сирия.

Смята се, че един от тези обекти е военният комплекс "Ал Сафир" близо до град Алепо. Според сп. "Джейнс интелиджънс ривю" сателитни снимки на мястото "предлагат съществени доказателства, че Сирия поддържа и продължава да усъвършенства програма за химически оръжия", посочва "Дейли телеграф".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase