В Сирия днес се провеждат първите многопартийни парламентарни избори от половин век насам. Снимка: Reuters
fallback

В Сирия започнаха тази сутрин първите многопартийни парламентарни избори от половин век насам, предаде Франс прес.

Избирателите обаче гласуват в атмосфера на насилие и опозицията оспорва вота,  наричан от нея "маскарад". От март миналата година Сирия е обхваната от безпрецедентно протестно движение срещу президента Башар Асад.

Общо 7195 кандидати се борят за 250-те места в парламента, който се очаква да одобри серия от реформи, обещани от държавния глава. Вече от година в Сирия няма парламент поради въстанието в голяма част от страната, което бе удавено в кръв, и Башар Асад бе принуден да въвежда най-належащите закони с президентски укази.

Създадени бяха 9 партии, 7 от които участват в надпреварата.

През февруари с референдум бе приета нова конституция; предишният основен закон отреждаше на партия Баас, управляваща от 1963 г., ръководна роля в страната.

14,7 милиона гласоподаватели са приканени да се явят в общо 12 000 избирателни секции. Според заместник-вътрешния министър Хасан Джаляли "властите са взели всички мерки за осигуряване на честно и прозрачно волеизявление, което отговаря на желанието на хората за свободен демократичен живот", предаде ИТАР-ТАСС.

Сирийците ще могат да следят хода на гласуването в Дамаск и големите градове чрез големи екрани, монтирани на площадите, увери Джаляли. Телевизията ще излъчва пряко от 50 пункта в различни райони на страната. Както съобщи министърът на информацията Аднан Хасан Махмуд, изборите ще бъдат наблюдавани от над 100 международни наблюдатели, включително арабски, и отразявани от близо 200 журналисти от местни и чуждестранни медии.

"Според нас изобщо не заслужават доверие избори, провеждани, докато режимът убива населението", коментира Басма Кодмани, говорителка на Сирийския национален съвет – основната опозиционна групировка в изгнание. "Това е оскърбление за демократичния процес", добави тя, цитирана от Асошиейтед прес.

Лидери на опозицията заявиха, че всички реформи без тяхно участие ще са фарс. "Ние сме против тези избори, защото те нямат никакви черти на свободни избори", изтъкна Хайтам Мана, който оглавява Националния координационен орган за демократична промяна в Сирия. Лидерът на групировката, включваща активисти от страната
и живеещи в изгнание, направи изявлението в Брюксел, уточнява Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 11 години

kakto vinagi ,kraino vreme sveta da se spravi i s amerikancite niama da e zle i tam da stane neshto.

2

Анонимен

преди 11 години

"От март миналата година Сирия е обхваната от безпрецедентно протестно движение срещу президента Башар Асад." Много добро изречение. Само не е пояснено, че всъщност, повече от година се води безпрецедентна война срещу сирийския народ. На територията на Сирия са изсипани спецчасти от Великобритания, Израел, Франция, Турция, Катар, ОАИ. Пак безпрецедентно, маскирани и представяни като мирни демонстранти. Които нанесоха сериозни загуби на сирийската армия. Статията е жалка пропаганда за ***.

1

ТЕТКА МАРА

преди 11 години

ТАЗИ статия е силно дезинформираща и манипулативна.Това е разбираемо, тъй като този сайт е американски, и едва ли някой очаква точно от него да научи истината за Сирия.От участващите в изборите 7 партии, само една -- това е коалицията "Национално единство" в която участва управляващата сега партия БААС, е свързана с властта. Останалите са нови партии. А различните опозиционни организации също участват с широка коалиция, наричаща се "Коалиция на силите за мирни промени".

fallback