Иракските власти наредиха гробът на бившия президент на страната Саддам Хюсейн да бъде затворен за посетители и планират да препогребат тленните му останки. Снимка: архив, Reuters
fallback

Иракските власти наредиха гробът на бившия президент на страната Саддам Хюсейн в Удж край Тикрит да бъде затворен за посетители и планират да препогребат тленните му останки другаде, за да спрат масовото поклонение, съобщи телевизия Ал Арабия, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Роднините на осъдения и екзекутиран лидер вече са били уведомени за това от министерството на вътрешните работи, което им предложило сами да изберат място за новия гроб. Те обаче ще обжалват решението.

Властите се опасяват от нарастващата популярност на Хюсейн, понеже с годините посетителите на гроба му се увеличават. Още през януари на гробището в Удж бяха разположени полицаи, които под заплаха с арест забраняват на хората да посещават гроба на Саддам. Две години по-рано правителството забрани и достъпа на официални делегации.

Саддам Хюсейн бе екзекутиран на 30 декември 2006 г. за престъпления срещу човечеството. Екзекуцията бе извършена на първия ден от най-важния арабски празник Ид ал Адха /празник на жертвоприношението/, което противоречи на всички ислямски норми и традиции, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 12 години

amerikanskia imperializam im dosene demokraciata sashtoto e i v balgaria .

35

kireza

преди 12 години

Американските президенти извършиха най-чудовищните престъпления против човечеството през последните 20 години,всички трябва да бъда ***,за назидание на следващите бандитски управници!!!Поне 5 милиона са избитите,измрелите от глад и болести са поне 15 милиона...."Демокрация" - да ама не,чиста БАНДИТОКРАЦИЯ!!!Изпълняват плана за ликвидирането на 6 милиарда човека на Земята,ще останат по-малко от милиард!Е ние няма да сме от "избраниците" на масоните,така че ковчези да си купим от сега!!!

34

bg

преди 12 години

Nali beshe diktator i nikoi ne go obi4ashe?

fallback