Башар и Асма Асад. Снимка: архив, Reuters
fallback

Независимо от заявените преди избухването на бунта в Сирия амбиции за либерализиране на страната, 36-годишната съпруга на президента Башар Асад – Асма, не демонстрира угризения за кървавите репресии на режима, взели над 8000 жертви, пише британският в. "Дейли телеграф".

Кореспонденцията на сирийската първа дама със съпруга й, с негови помощници и със семейството я обрисуват като съпруга, оказваща силна подкрепа на мъжа си. В имейл до семейна приятелка от 10 януари тя хвали реч на президента, която внушавала сила и категоричност.

В друг имейл Асма недоволства, че Ей Би Си Нюз са редактирали интервю със съпруга й така, че го представя в неблагоприятна светлина.

На 17 януари тя разпратила имейл, в който се шегува за сметка на жителите на град Хомс, малко преди разправата на режима да вземе там, както се твърди, няколкостотин жертви.

Изказването за "диктатора" първата дама направила отчасти на шега в кореспонденция с приятелка, с която коментирали доколко внимание си отделят взаимно съпрузите. "Колкото до слушането, аз съм истинският диктатор, той няма избор", пише Асма на 14 декември. Изборът точно на тази дума за съпруга й говори, че тя е съвсем наясно как го възприемат хората.

Oще по темата

Всичко това няма да е много полезно за г-н Асад, който превърна в шоу прокарването на реформите след избухването на протестите срещу управлението му, отбелязва "Дейли телеграф".

Асма Асад, отраснала като дъщеря на лекар кардиолог в Западен Лондон, изглежда се чувства съвсем удобно в средите на британската средна класа.

Майката на три деца, следвала в лондонски университет, бъбри нежно със семейството си, получава пазарни предложения от "Джон Луис" и обсъжда с приятели потенциални почивки в чужбина.

Мимолетен признак на напрежение се долавя от неин имейл от 3 февруари, в който пише до приятелка: "Срещам се и с много семейства на жертви, което е тежко, но ми дава и сила (или ме прави по-силна)".

Два-три дни по-късно кореспонденцията е прекратена, след като семейство Асад разбира, че тя става обществено достояние, пише "Дейли телеграф", на който (както и на други медии), активисти от опозицията предоставили около 3000 имейла от частните електронни пощи на семейство Асад. Макар да използват псевдоними, от получателите и коментираните теми е съвсем ясно, че става дума за Башар Асад и съпругата му.

Цинизмът на президента на моменти е фрапиращ, например когато нарича реформите си, целящи да успокоят протестиращите, "пълни глупости", допълва вестникът, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

PENKA

преди 12 години

KAKVI GLUPOCTI,KAK 6TE CA TERORICTI,TE PROCTO BRANIAT CIRIICKIJAT PETROL OT RAZETE NA JANKITE

47

до 58

преди 12 години

Очевидно живеем в различни държави. Ние сме в България. А ти си в САЩ или Израел. Което не е никак тъжно, а много радостно. Представяш ли си, токова ограничен и *** и да е българин. Американец или евреин.

46

Луди за връзване

преди 12 години

Тъжно е, като си помислиш, че сравнително интелигентни хора...пишат само глупости по форумите.Тъжно е,като си помислиш ,че все пак това е част от БГ народа...използващ интернет.Тъжно е, като си помислиш,че тези хора сякаш никога не са чували за основния принцип на етиката... нека само за миг да си помислят че те са в положението на тези хора-стреляни и измъчвани. Тъжно е, като си помисля,че живея с такива хора в една държавна, разминавам се с тях по улиците, ходим заедно на кафе..... ужас!

fallback