Барак Обама. Снимка: архив, Reuters
fallback

Въпросът не е дали режимът на сирийския президент Башар Асад ще падне, а кога ще стане това, заяви американският президент Барак Обама. Дните на президента Асад са преброени, заяви Обама интервю за сп. "Атлантик", цитирано от Франс прес.

Той обаче призна, че ситуацията в Сирия е различна от тази в Либия преди падането на Муамар Кадафи миналата година. "Ситуацията е по-трудна, защото Сирия е много по-голяма и много по-сложна страна", призна Обама, припомняйки, че сирийската опозиция е дълбоко разединена.

В интервюто, дадено три дни преди визитата в Белия дом на израелския премиер Бенямин Нетаняху, президентът на САЩ предупреди срещу всяко действие, което би позволило на Иран да се представи като жертва.

"Нима искаме да се случи нещо, което да позволи на Иран да изглежда като жертва, тъкмо когато не се ползва с много симпатии, а неговият съюзник Сирия е в безизходица?", запита реторично Обама.

Израелският премиер заяви тази седмица, че иранският ядрен проблем ще бъде основната тема на разговорите му с американския президент. Нетаняху редовно напомня, че Израел си запазва всички варианти за действие срещу ядрената програма на Техеран, която според него заплашва съществуването на еврейската държава.

Обама призна, че израелският премиер има голямата отговорност да защитава израелците във враждебна среда. "Сигурен съм, че той има предвид историята на Холокоста, антисемитизма и насилието срещу евреите през повече от хилядолетие, когато мисли по този въпрос. Но е важно все пак да се признае, че той е ръководител на една модерна страна, която знае каква е цената на едно военно действие и след нашите консултации с израелското правителство мисля, че министрите възприемат много сериозно тази висока цена и евентуалните последствия", каза Обама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 12 години

ABE EII MARSH OT TAM OT DETO SI DOSHAL BARZO SE KA4VAI OTNOVO NA KLONA MAIMUNO TAKAVA

49

едностранни новини

преди 12 години

Като преодолее човек медийното замъгляване за т.нар. ''арабска пролет'' започва да се усеща, че след като дойдат на власт и в Сирия ''мюсюлманските братя'' ще изколят християните там, както го направиха в Египет! / впрочем някой т.нар. журналист да отрази кланетата над 'коптите'' в Египет от сега управляващите?/Затова Саудитска арабия, Иран и прочие изпращат ''муджахидини'', т.е. терористи, въоръжават ислямистката опозиция, извършват диверсии и подклаждат огъня!

48

666! СУПЕР...!

преди 12 години

...*** ИН ОБАМ...ХИХИ...!

fallback