Снимка: Reuters

Световната общност трябва да даде на сирийския народ възможност сам да реши съдбата си, каза днес руският премиер Владимир Путин, който е и кандидат-президент, предаде ИТАР-ТАСС.

"Не бива да се държим като слон в стъкларски магазин, трябва да дадем на хората възможност самостоятелно да решат съдбата си - да помагаме, да подсказваме, някъде да ограничаваме, така че противоборстващите страни да нямат възможност да прилагат оръжие, но не и да се месим", каза руският премиер.

"Несъмнено трябва да дадем възможност на народите на тези страни самостоятелно да решават тези проблеми", каза Путин, коментирайки ситуацията в Сирия и Либия. Задачата ни е да им помогнем да направят това без външна намеса, добави той.

Още по темата

Путин подчерта, че си дава сметка какъв е бил режимът в Либия, но добави, че в същото време е учуден, че днес никой не показва какво става в град Сирт, в други градове, които са подкрепяли бившия либийски лидер.

"А там се вършат страшни престъпления, но никой не говори за това, кой знае защо забравиха. Защото това са ужасни последици от външна намеса, преди всичко въоръжена", убеден е Путин. "Същото се отнася и за Сирия", каза той. Той посочи, че Русия, разбира се, осъжда всяка насилие, от която и страна да идва.

Путин говори на среща с руски религиозни водачи, на която защити решението на Москва да наложи вето на резолюцията за Сирия. Той каза, че в света се засилва "култът към насилието", че не бива едни страни да се месят в работите на други и предупреди, че Русия не бива да позволява такава намеса във вътрешните й работи, предаде Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase