Снимка: Reuters

Сирийската армия днес сутринта подложи на нов обстрел с минометни снаряди град Хомс, едно от огнищата на антиправителствените протести, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на представители на опозицията.

За "голям брой жертви" съобщава опозиционната групировка Местни координационни комитети. Най-малко десет души са убити, според активист, цитиран от Ройтерс.

Арабски телевизии показват в преки репортажи от града стълбове от дим, издигащи се над сградите, на фона на молитви от джамиите. Чува се и тътен от експлозии.

На обстрел са подложени кварталите Халидия, Баба Амро, Баяда и Баб Дреиб. Според опозицията това е "най-жестоката бомбардировка срещу квартал Баба Амро от началото на бунта пред март 2010 г."

В събота при подобен обстрел в Хомс бяха убити над 230 цивилни, според сирийската опозиция, която описа нападението като "клане".

Още по темата

Петдесет и шест души са убити вчера в Сирия, половината от тях са цивилни, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес. Убитите са 28 цивилни, сред които пет деца, и 28 войници от редовната армия.

Междувременно група сирийски дезертьори нападнаха контролен пост на сирийската армия в село Ал Бара, в северозападния район Идлиб, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

При нападението са убити трима офицери. Бунтовниците са пленили 19 войници, посочи същият източник. Нападателите не са дали жертви, добавя АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase