Снимка: Архив Reuters

Сирия отхвърли исканията на Арабската лига президентът Башар Асад да се оттегли от властта и да позволи сформирането на преходно правителство на националното единство, предадоха ДПА и Франс прес.

Държавната сирийска телевизия цитира неназован правителствен източник, който окачествил резолюцията на Арабската лига като заговор срещу народа на Сирия, предаде телевизия "Ал Джазира".

На завършилата в Кайро среща 22-та министри от лигата освен това призоваха правителството в Дамаск да свика предсрочни избори.

Катарският премиер и външен министър Хамад бен Джасем ал Тани заяви, че планът е подобен на онзи, който бе приложен неотдавна в Йемен. Предложението включва избори за Учредително събрание, което да изработи нова конституция и тя да бъде приета с референдум.

Арабската лига освен това удължи мандата на наблюдателната си мисия в Сирия с още един месец.

Сякаш по модела в Йемен, където президентът Али Абдула Салех подписа наскоро споразумение да се оттегли от властта, Арабската лига предложи на сирийския президент Башар ал Асад до две седмици да предаде властта на вицепрезидента и да започнат преговори с опозицията, коментира "Ню Йорк таймс".

Предлаганият мирен план, който предвижда още създаване на правителство на националното единство в срок до два месеца и произвеждане на президентски и парламентарни избори, има малки шансове за незабавен успех, отбелязва вестникът. Той е отражение на разногласията в Лигата за това как да се излезе от сирийската криза, както и на нарастващото чувство за безпомощност на лигата пред нарастващия брой жертви на насилието в Сирия, посочва изданието.

Само вчера сирийските сили за сигурност са убили 22 души в инциденти из цялата страна, като девет от убитите са в дамаското предградие Дума, където се водят ожесточени сражения между Свободната сирийска армия и правителствените сили, посочва "Вашингтон пост". Вестникът описва видеоматериал в YouTube, на който група въоръжени мъже обявяват, че бунтовническата армия е прогонила от Дума силите на режима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase