Снимка: Архив Reuters

Френският журналист Жил Жакие от телевизия Франс 2 е сред убитите в централния сирийски град Хомс, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Жакие е първият западен журналист, който е убит в Сирия, откакто там избухнаха антиправителствени протести и кървави репресии от страна на властите преди 10 месеца. Смъртта му бе потвърдена от Франс 2.

Пожелал анонимност свидетел в Хомс заяви, че са били изстреляни противотанкови гранати по митинг в подкрепа на президента Башар Асад.

Според сирийската телевизия при това нападение има общо осем убити и 25 ранени, сред които един холандски журналист. Холандското външно министерство потвърди, че холандски журналист на свободна практика е бил ранен в Хомс.

Хомс е едно от огнищата на демонстрациите срещу режима на Башар Асад. По данни на ООН при репресиите на антиправителствените прояви в Сирия от 15 март са убити над 5000 души.

Франция иска пълна яснота по обстоятелствата на смъртта на Жил Жакие, заяви френският външен министър Ален Жупе.

"Остро осъждаме това омразно деяние", се казва в изявление на Жупе. Министърът поиска от сирийските власти "да гарантират сигурността на чуждестранните журналисти на тяхна територия и да защитават свободата на информация, която е основна свобода".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase